(ВИДЕО) АПЕЛ ПОВОДОМ 1. МАЈА: ШТИТИТЕ ШУМЕ ОД ПОЖАРА

Поводом предстојећих првомајских празника када грађани традиционално бораве у природи, Министарство пољопривреде и заштите животне средине апелује на грађане да учине све како би се предупредио евентуални настанак шумских пожара.

У саопштењу Министарства грађани се позивају да не пале ватру на отвореном простору у природи уколико та места нису за то предвиђена (видно обележена) и обезбеђена и да не врше неконтролисано паљење ватре при извођењу пољопривредних и других радова у близини шуме.

Уколико уоче пожар да одмах обавесте МУП-Сектор за ванредне ситуације, односно најближу шумску управу.

Одредбама члана 47. Закона о шумама забрањено паљење отворене ватре у шуми и на земљишту у непосредној близини шуме, на удаљености мањој од 200 метара од руба шуме, изузев на месту које је само за ту намену одређено, уређено и видно обележено.

Такође, одредбом члана 22. став 1. тачка 8. Закона о дивљачи и ловству забрањено је паљење корова, стрњика, трстика, траве и другог растиња у ловишту, подсећа се у саопштењу.

Имајући у виду наведено, Управа за шуме ће преко Републичке шумарске и ловне инспекције у наредном периоду вршити појачану контролу наведених одредби.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине очекује подршку и помоћ невладиних организација, ловачких удружења, еколошких покрета као и удружења грађана љубитеља и заштитника природе, да у овој акцији подрже апел и укључе се у заштиту шума од пожара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-apel-povodom-1-maja-stitite-sume-od-pozara/