(ВИДЕО) БЕСЕДА СВЕШТЕНИКА ИКИЋА НА СЛАВУ ЦРКВЕ БРВНАРЕ СВЕТОГ ИЛИЈУ -„ЧУДА ПОСТОЈЕ ЗБОГ ВЕРЕ А НЕ ВЕРА ЗБОГ ЧУДА“

Црква брвнара посвећена Светом Илији која се налази на паланачком гробљу, обележила је данас своју славу. Литургијом и сечењем славског колача у присуству великог броја верника обележена је слава цркве. Након литургије присутне вернике је пригодном беседом поздравио протонамесник Драган Икић. 

Црква брвнара Светог Илије у Смедеревској Паланци се данас налази у централном делу градског гробља, подигнута је у периоду од 1827. до 1828. године, захваљујући најпре средствима кнеза Милоша Обреновића.  

Иначе, ово је по површини највећа сачувана црква брвнара без трема у Србији, У цркви је аутентичан иконостас из тридесетих година 19. века. Све иконе на иконостасу, изузев царских двери, рад су Јање Молера. Од вредних покретних предмета у цркви се чува свећњак израђен у једном комаду дрвета, бакарни крст и велики чираци од кованог гвожђа.

Оригинално је подигнута у центру града 1828.г. у порти Храма Светог Преображења, а затим 1906.г. пресељена на градско гробље у скоро оригиналној поставци, о чему делимично говоре и греде, нумерисане римским бројевима због тачног тј лакшег слагања при пресељењу

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-beseda-svestenika-ikica-na-slavu-crkve-brvnare-svetog-iliju-cuda-postoje-zbog-vere-a-ne-vera-zbog-cuda/