(ВИДЕО) БОЛНИЧКА ТРАНСФУЗИОЛОГИЈА ПОСТАЈЕ БАНКА КРВИ

У Србији крв више неће моћи да се даје појединачно у болници или групно на акцијама у фирмама и установама да би се ризик од преноса хепатитиса или ХИВ-а смањио на најмању могућу меру.

Закон о трансфузијској медицини, чија пуна примена почиње од 1. јануара 2019, док се ове године устројава, прилично централизује целу област трансфузије и давалаштва, али надлежни тврде да не постоји бојазан да болнице у унутрашњости Србије остану без крви.Закон, како каже, предвиђа да до 1. октобра свака болница Министарству здравља и Институту за трансфузију у Београду достави своје годишње потребе у крвним дериватима, на основу чега ће се правити план распореда. ПСР тестирање ће се радити искључиво у Институту и то, како каже, обезбеђује да у сваки град стигне потребна количина најбезбедније могуће крви.

Давалаштво крви, како додаје, такође ће од сада бити контролисано и могуће само у организованим акцијама у сарадњи са Црвеним крстом, по стриктно утврђеном календару. То у пракси значи да даваоци појединци више неће сами долазити у болнице, нити ће бити акција прикупљања крви у фирмама и установама, већ ће овлашћене службе из Београда, Новог Сада, Ниша и Kрагујевца, свака на својој регионалној територији, спроводити те кампање претходно обавештавајући даваоце када се и где акција одржава.Ни у ситуацијама када је, као на пример у случају тешких саобраћајних несрећа, крв хитно потребна, неће бити позивања појединачних давалаца.

Термини за акције у Смедеревској Паланци који ће се спроводити сваког месеца у МЗ Доњи град су први и трећи петак у месецу од 9 до 15 часова, док ће се у Великој Плани акција спроводити у сали биоскопа сваке друге и четврте среде у месецу од 10 до 16 часова.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-bolnicka-transfuziologija-postaje-banka-krvi/

1 comment

    • Jedinica krvi on 14/09/2018 at 11:46

    Na godišnjem nivou je za bolnicu potrebno oko 1800 jedinica krvi što na nedeljom nivou iznosi oko 40 jedinica krvi. Kaže gospođa. A sad matematika :52 nedelje puta 40 jedinica krvi iznosi 2080 jedinica krvi što je pak za ,,oko,, 280 jedinica krvi više. Teško nama.

Komentari su onemogućeni.