(ВИДЕО) ДА ЛИ СРБИ ОВАКО СЛАВЕ БОЖИЋ? ОН ЧЕСТИТА МАМА ПУЦА

У Србији се за Божић пуца, растерију се зли духови. Међутим, да ли је тај „обичај“ стварно део наше традиције?

На друштвеним мрежама брзо се проширио снимак на којем син „браћи Србима и сестрама Српкињама“ честита Божић, док мама кроз прозор пуца из пиштоља.

Ово не само да није културно, већ је и веома опасно. Сведоци смо да је било много повређених па и убијених од залуталих метака.

Него да се вратимо на почетак и на питање да ли је пуцање и бацање петарди на Божић српски обичај.

Према речима eпископа захумско-херцеговачког господина Григорија који је, како подсећа Еспресо, пре неколико година на празник Светог Василија Острошког одржао беседу, ово никако није српски обичај као што нас генерације уче.

“Није пуцање српски обичај к’о што вас уче будале. Зна се кад се мора пуцати. Тако смо научили као: “ми смо Срби зато што пуцамо”. Срби смо, браћо и сестре, онда кад живимо достојно, кад се Богу молимо, кад имамо срце које осећа другога. Кад имамо способност да ћутимо кад треба да ћутимо. Кад знамо да говоримо кад треба да говормо. Да имамо осећање и саосећање за другога – то смо изгубили а то наши свети преци никад нису били. Још има старих људи и старих мајки код нас од којих можемо да се научимо пажњи, васпитању и образовању. Неће нас школа научити оваква каква је ништа, ако не будемо се сетили Бога и својих греха. Да будемо људи, то значи да будемо озбиљи и одговорни људи. А не да иде како му мило и драго. И да може свакако. Јер кад може свакако – онда неће никако!“, рекао је тада. Зато браћо и сестре да пазите и да се мало узмете у своје руке. Не могу деца да раде шта хоће, јер онда то ће бит неваљаста деца, а ако су деца неваљаста биће још горе кад буду људи. Ко је научио наше људе да пусте децу да раде шта хоће?““, рекао је тада епископ Григорије.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-da-li-srbi-ovako-slave-bozic-on-cestita-mama-puca/