(ВИДЕО) ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ ОБЕЛЕЖИЛИ УЧЕНИЦИ ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“

Данашњи дан, 22. април, широм света се обележава као Дан планете Земље, још од 1992. године. Службено је проглашен као дан заштите здраве и чисте животне средине, као и дан спашавања и помоћи људима, животињма, птицама, инсектима и географским облицима рељефа, који се мењају и нестају под утицајем деловања човека на загревање планете. Циљ је јачање свести и поштовање људи према животној средини и природи, јер човечанство има будућност, само ако је имају сва жива бића на планети.

Дан планете Земље званично је проглашен на Конференцији Уједињених Нација о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру, на којој је учествовао велики број представника влада и невладиних организација, на којој је усклађен далекосежни програм за промовисање одрживог развоја и дан борбе против нарушавања животне средине, као и  глобална акција ширења еколошке свести.

Међународни Дан планете Земље скупштина УН прогласила je на предлог боливијске владе 2009. године, а још 1970. године под вођством америчког сенатора Гејлорда Нелсона у САД су одржане прве масовне демонстрације за заштиту животне средине на којима је учествовало више од 20 милиона људи.

Ситуација у којој смо се нашли, на неки начин може да нам послужи као опомена.
Радови најмлађих ученика ОШ „Вук Караџић“ из Смедеревске Паланке и њихово ангажовање је мали допринос у буђењу свести о значају очувања наше планете.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-dan-planete-zemlje-obelezili-ucenici-os-vuk-karadzic/