(ВИДЕО) „ДАН ПОРОДА У АЗАЊИ“

„Дан порода“ акција је за чију идеју је заслужна др Радмила Милентијевић историчарка из Азање, која је свој радни век провела у Америци. Вођена идејом великог Пупина који је зарађени новац волео да подели са другима, она је симболичне награде уручила паровима из Азање који су добили прво, друго, треће, четврто дете…

У Парохијском дому цркве бесребрењака Козме и Дамјана у Азањи код Смедеревске Паланке, који је подигнут новцем др Радмиле Милентијевић, окупили су се родитељи и деца из Азање, Влашког Дола и Грчца рођени у 2019. години

Повод је подстицај рађања више деце и побољшање живота на селу. Грамате и новчани прилози подељени су из руке дародавца.  Професорка Милентијевић је  истакла да ће ову праксу наставити у наредним годинама а и после њене смрти тестаментом је обезбедила да се оснује фондација која ће наставити ову праксу.

Статистика села Азања некада је била завидна. Последње године деветнестог века црквена књига закључена је са уписаних 397 беба. Са 12.000 становника 1922. година проглашена је варошицом, а од 1952. до 1963. године Азања је имала и своје породилиште.

У једном дану четрдесетих година прошлог века догодило се 25 венчања. Просек старости младенаца био је 17,7 година, а неславне 2015. године у току целе године само једно венчање.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-dan-poroda-u-azanji/