Početna » (ВИДЕО) ДАН ШКОЛЕ “ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ” У СЕЛЕВЦУ

(ВИДЕО) ДАН ШКОЛЕ „ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ“ У СЕЛЕВЦУ

У петак 27.10.2023. године ОШ ”Ђорђе Јовановић” прославила је 186. године постојања.

од Паланка данас
0 Коментар

ОШ „Ђорђе Јовановић” Селевац, насељеном месту на територији општине Смедеревска Паланка, основана је 1837. године. Школа носи име Ђорђа Јовановића, писца и учесника народноослободилачке борбе.По оснивању школе, први учитељ је био Илија Анђелковић из Брестовца. На почетку свог постојања школа је била поред цркве брвнаре посвећене Светој Тројици, која се помиње у попису из 1832. године. Давне 1853. године огласило се и прво школско звоно. Школа је тада била четворогодишња, а похађала су је углавном мушка деца. Између два рата настава је извођена у две школске зграде, једној (већој) код цркве и другој (мањој) код Барнића куће или „источне школе”.

Послератни развој основне школе започиње оснивањем ниже гимназије 1948. године. Њу је основао селевачки свештеник Радивоје Д. Милановић, који је уједно био и директор и наставник. После краткотрајног рада гимназије на снагу је ступио закон о формирању осмогодишње школе, а међу првима у срезу, тј. 1950. године, формирана је осмолетка у Селевцу. Услови за рад су били веома тешки, те је настава извођена у мањој приватној кући Драге Војиновића.

Седамдесетих година 20. века почиње велика друштвена акција за изградњу нове школске зграде. Од средстава месног самодоприноса, помоћи општине Смедеревска Паланка и Земљорадничке задруге Селевац настало је данашње здање школе. Реформисана школа започела је свој рад 1977. године.

Настава се изводи у матичној школи, као и у подручним одељењима на Брдњаку и у Бачинцу.Извор Википедија

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept