(ВИДЕО) ДАНАС ЈЕ ОДРЖАНА 29. СЕДНИЦА ЛОКАЛНОГ ПАРЛАМЕНТА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

Данас је одржана 29 седница, овог сазива, локалног парламента општине Смедеревска Паланка. Све тачке предвиђене дневним редом, њих 34 укупно су усвојене.

На данашњој седници Скупштине општине Смедеревска Паланка, председник општине, Никола Вучен поднео је захтев да једна од улица у граду носи назив Љубана Једнака, јединог Србина који је преживео масакр у цркви Пресвете Богородице у Глини 1941. године.

-Подржавајући идеју председника Александра Вучића, који је иницирао да име Љубана Једнака буде овековечено у називу једне улице у Београду, желим да Смедеревска Паланка буде једна од првих општина у Србији у којој је на овај начин одата почаст сведоку и страдалнику тешких историјских прилика, истакао је Вучен.

Образлажући свој предлог Вучен је истакао да у  иницијативи, коју је поднео у својству грађанина, председник Вучић подсетио је да се ове године навршило 80 година од најсвирепијег и најмонструознијег покоља српског народа на територији нацистичке НДХ у Другом светском рату, које су усташе извршиле у два наврата, ноћу 28/29. јула и 4/5. августа 1941. у цкрви Пресвете Богородице у Глини, убивши том приликом око 1.700 српских цивила.

Он је одборнике локланог парламента подсетио на жртве оваг историјског  догађаја и значај за наш народ.

-У политици памћења српског народа, овај догађај био је деценијама потискиван због политике ‘’братства и јединства’’, да би се истраживањима приступило када је преостало мало живих сведока. Љубан Једнак је, једнако као и стотине хиљада његових земљака, протеран из Хрватске током агресије у операцији ‘’Олуја’’ августа 1995, тиме постајући симбол двоструког страдања српског народа у Хрватској током 20. века.
Симболичан повратак Љубана Једнака у српско памћење, тиме што ће убудуће у престоници једна од улица добити име, говори и о тежњи за коначним успостављањем српског становишта у погледу на националну историју. Иницијатива се преноси и на друге српске градове, са истим циљем, да се сачува успомена на све жртве геноцида над српским народом у НДХ, без обзира да ли се ти градови данас налазе у Херцеговини, Банату, Шумадији или Топлици. За Смедеревску Паланку то је посебно важно, будући да је велики број Крајишника, потомака жртава из 1941, а избеглих 1995, овде нашао своје ново прибежиште и свој нови завичај. Тиме показујемо да не заборављамо њихову жртву и њихов подвиг, и то у сусрет Дану српског јединства, слободе и националне заставе, новоустановљеном државном празнику који брише све регионалне и идеолошке разлике међу српским народом и окреће га његовим исконским вредностима.
Будући да се називи улица увек урежу у нечији идентитет, важно је да избор личности буде проверен и јасан. За разлику од некада ригидних идеолошких критеријума, у Смедеревској Паланци данас желимо да истакнемо заборављене догађаје и личности из наше националне историје који су свој живот, упркос свим страдањима, проживели дискретно и узорно. Љубан Једнак, рођен 1916. у околини Глине, а преминуо 1997. у Београду, јесте један од таквих људи и зато се са задовољством придружујемо иницијативи председника да и у нашој средини једна од улица понесе његово име, истакао је председник општине.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-danas-je-odrzana-29-sednica-lokalnog-parlamenta-smederevske-palanke/