(ВИДЕО) „ДЕЧИЈИ БРАК НИЈЕ РОМСКА ТРАДИЦИЈА“ ОКРУГЛИ СТО У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У Малој сали СО Смедеревска Паланка, одржан је округли сто за локалне актере под називом ”Дечији брак није Ромска традиција”.

О унапређењу положаја Ромкиња и девојчица унутар ромске породице и заједнице говорила је Јелена Миловановић Пантелејић, социјални радник у Центру за социјални рад.

Милица Депотовић, активиста организације ”Амародром Наш пут”, говорила је о смањењу предрасуда, дискриминацији и насиљу над Ромкињама и девојчицама.

Кампања је усмерена ка подизању свести јавности о овом проблему у чијем је корену првенствено екстремно сиромаштво, а не традиција, нити обичаји, како се неретко наводи у јавности.

Национална коалиција кроз усмерену и координисану акцију релевантних актера ради  на окончању дечијих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији, и то кроз заговарање отклањања институционалних и друштвених препрека за спровођење релевантних законодавних и стратешких оквира. У овој борби, такође веома је важна и промоција примера добре праксе, који се реализују у партнерству локалних заједница, невладиног, владиног и приватног сектора и медија.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-deciji-brak-nije-romska-tradicija-okrugli-sto-u-smederevskoj-palanci/