(ВИДЕО) ДИСКУТАБИЛНА БЕЗБЕДНОСТ НА ПРУЖНИМ ПРЕЛАЗИМА У ПАЛАНЦИ

Рампа подигнута док воз пролази – честа је слика пружних прелаза у Паланци, на коју се грађани често жале, јер сматрају да је тиме угрожена безбедност пешака и возача. Међутим, у “Инфраструктури железнице Србије” тврде да ниједна сметња у раду поменутих путних прелаза није евидентирана и да безбедност људи није угрожена.

 Ако се деси да је путни прелаз неисправан, појашњавају, машиновође путничког и теретног воза су обавештени и постоје строга правила понашања. Проблем могу да направе само “бахати пешаци и возачи” који не воде рачуна када прелазе, а тврде да не може да дође до незгоде због машиновођа, јер су они увек обавештени ако рампе не раде. Они кажу и да је према Члану 100. Закона о безбедности саобраћаја на путевима, возач аутомобила дужан да пропусти “шинско возило”.

Овим проблем се већ дуже време бави и Никола Вучен предесдник општине Смедеревска Паланка који је рекао:

„Ово су слике и снимци који су постали свакодневница у нашем граду. Могу слободно да кажем да скоро ниједан пружни прелази на територији наше општине није у функцији. У више наврата сам се обраћао надлежнима, сваки пут сам добијао исти одговор од људи из „Инфраструктура железница Србије“ који гласи да су прелази обезбеђени по прописима.
После једне од мојих жустријих расправа са господином који је надлежан за пружне прелазе на територији наше општине, где сам му обећао да ћу лично својим приватним аутомобилом обуставити саобраћај на прузи Београд – Софија ако се проблем одмах не реши, добили смо написмено да је општина дужна да обезбеди вертикалну сигнализацију пре пружних прелаза, што је одмах и учињено.
Међутим, проблем још увек није решен или је делимично решен само на појединим местима. У овом тренутку, на пружном прелазу код касарне, једна рампа не зна ни она јадна да ли треба да се спусти или да остане подигнута.То траје од јуче.
Питам се, треба ли да се, не дај Боже, деси нека нова трагедија па да тек онда надлежни из „Железница Србије“ обезбеде пружне прелазе?!
Сматрам да ово није проблем који треба да решава наш председник државе, већ људи који су и те како плаћени за то, а како и са коликом одговорношћу и савешћу обављају свој посао, имамо прилике и да видимо.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-diskutabilna-bezbednost-na-pruznim-prelazima-u-palanci/

2 comments

    • Ненад Андрић on 23/12/2018 at 12:37

    „Инфраструктура железница Србије“ је јавно предузеће чије руководство именује Влада Републике Србије. Према томе, зна се ко треба да решава проблем. Смедеревска Паланка у републичком парламенту има 3 народна посланика. Ако је предесдник општине није успео да се споразуме са надлежнима у железници, требао је преко народних посланика да се обрати надлежним државним органима. На основу изјаве председника општине изводим закључак да је у обраћању “Железницама Србије“ изоставио једну кључну чињеницу. Оба пружна прелаза у Смедеревској Паланци су непрегледна и видљивост није већа од 30 метара, тако да вертикална сигнализација пружа само законско покриће за случај несреће и пребацивање одговорности на возаче. Уколико “Железнице Србије“ не оспособе рампе, председник општине треба преко надлежног министарства саобраћаја да тражи смањење брзине кретања возова кроз Смедеревску Паланку на 10 km/h. Надам се да ћете објавити мој коментар.

    • Grr on 22/12/2018 at 23:47

    Mogu ja da se bacim pod voz da bude bolje,nije problem nikakav. Bolje po mene, bolje po vas :p

Komentari su onemogućeni.