(ВИДЕО) ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ У ПАЛАНЦИ

На иницијативу председника општине, Николе Вучена, државни секретар у министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др. Ивица Радовић,   данас је посетио Смедеревску Паланку.

На радном састанку, који је одржан у кабинету председника,  говорило се о унапређењу  основног и средњег образовања , а главна тема је план уписа на дуалне образовне профиле.  Државни секретар у министарству задужен за технолошки развој и иновације, проф. др. Ивица Радовић, истакао је да се један од концепта високошколског образовања усмери у  пољопривреду. Како је навео, то ће бити од великог значаја за општину Смедеревска Паланка, посебно  што је то општина која има око 400 квадратних километара  пољопривредне површине, а  највећи број становника  бави се управо пољопривредом.

На тај начин  млади ће бити мотивисани да остану у свом граду, у коме могу да се школују и да наставе да раде у струци. – Један од значајног елемената повезивања школског система са научним садржајима у самој Паланци је могућ и препознатљив.  Паланка је препознатљива по Институту за повртарство, који је од пре годину дана није Привредно друштво него установа,  и као таква налази се у предмету директне надлежности министраства просвете, науке и технолошког развоја, навео је проф. Радовић.

Он је такође истакао да овде није реч само о средњошколском  и високошколском образовању,  већ ће се стећи услови за оне који ће своја знања искористити  кроз научно истраживачке радове.

-Спојити школски  и научни систем је круна у једном граду и изузетно ми је драго да ова иниијатива долази  од председника општиине, рекао је проф. Радовић у изјави за медије.

Председник општине , Никола Вучен захвалио се проф. Радовићу на посети, коме је иначе ово  прва званична посета некој општини као државном секретару министарства. – Желимо да унапредимо дуално образовање у образовном суистему наше општине , а проф. Радовић је ту нашу иницијативу препознао. Сигуран сам да ћемо кроз дуално образовање пружити могућност  младима, свршеним студентима и средњошколцима  зашпошљавање у свом граду. Препоизнатљиви смо били  по фабрици Гоша, сада  по корејској фабрици Кјунгшин Кејб и наравно  по Институту за повртарство. Уз помоћ министарства просвете  у наредном периоду, уз обезбеђивање свих неопходних услова и улагања вратићемо веру у наше образовне институцеије, а  Паланка ће бити позната и по најбољим кадровима, истакао је Вучен.

Професор радовић посету је завршио речима  првог министра просвете, Доситеја Обрадовића: „Идућ учи, у векове гледај, на многаја љета“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-drzavni-sekretar-ministarstva-prosvete-o-dualnom-obrazovanju-u-palanci/