(ВИДЕО) „ДУБОКА ПАЖЊА КОД ДЕЦЕ“ СЕМИНАР ДР РАНКО РАЈOВИЋ У ОШ ХРШ

У ОШ ХРШ  др Ранко Рајовић одржао је предавање и семинар „Дубока пажња код деце“.

Децу треба да научимо да мисле, а не да уче напамет. Способности мозга и когнитивног мишљења могу се повећати ако одлучимо да променимо рутину, навике и почнемо да обраћамо пажњу на одређене ствари које ће нам помоћи да изоштримо свој ум.

Наша деца одрастају у виртуалном свету. Пре неколико година стварно сам био у шоку када сам видео да на видео играма пише 4, 5, 6, 7. Мислио сам да је то ознака за узраст детета. Онда су ми рекли да је то ознака за ниво насиља у игри, колико има крви, јесу ли одсечене руке, ноге, главе.

Јако пуно родитеља пита ме за помоћ јер не знају како дете да одвикну од видеоигара. Играње игара ствара зависност јер мозак лучи превелике количине ендорфина што изазива превелике количине среће.

Чуо сам од пријатеља да када су планирали путовање њихова два сина од 9 и 12 година нису желела да иду на море јер је њима лепо у Новом Саду. На море су ипак отишли, а када су дошли тамо ретко који дан су хтели да иду на плажу, говорили су да их боли глава, јако им је сунце… Шта су радили? Седили у хотелу и играли видеоигре.

Шта ће дете, које не зна да реши досаду, радити за 5 или 10 година? Биће фрустрирана особа са прагом толеранције – нула. То дете мора све да добије одмах и сад, неће моћи да чека. То су нове генерације деце која нама стижу, говори др Ранко Рајовић, доктор интерне медицине, дугогодишњи председник Одбора за даровите међународне удружења Менса и УНИЦЕФ-ов сарадник на пројекту раног подстицања интелектуалног развоја деце, оснивач Менсе Србије и Одсека за даровите Никола Тесла Центра и један од највећих ауторитета на овим просторима кад говоримо о васпитању и образовању.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-duboka-paznja-kod-dece-seminar-dr-ranko-rajevic-u-os-hrs/