(ВИДЕО) ДВА ПАЦИЈЕНТА СА МОРБИЛАМА СМЕШТЕНА НА ИНФЕКТИВНО ОДЕЉЕЊЕ ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“

На Инфективном одељењу ОБ „Стефан Високи“ смештена су два пацијента са малим богињама. Пацијенти су старости између 25 и 29 година и житељи су Велике Плане.

Код једног пацијента су потврђене морбиле налазом са  „Торлака“ и овај пацијент се већ налази у фази опоравка од болести и не представља опасност по околину, док је за другог пацијента која је имао сличне сиптоме стигла анализа која говори да пацијент није заражен малим богињама.

Пацијенти нису раније међусобно били у контакту а ситуација се на терену и даље прати па за сада не постоји опасност од епидемије већих размера.

У Смедеревској Паланци за сада није забележен још ни један случај оболелих од малих богиња.

Начелник Инфективног одељења ОБ „Стефан Високи“ др Синиша Павловић подсећа  да нису угрожена само невакцинисана деца, већ и сви који су добили само једну дозу вакцине у оквиру вакцинације која се спроводила до 1993. године.

Деведесетих година прошлог века нису имали довољно вакцина због санкција па су увожена и неквалитетна цепива. Сви они који су рођени после 1971. године примили су једну дозу такозване моновакцине против морбила, од 1978. године почиње да се примењује ММ вакцина, па од 1981. вакцина против морбила постаје обавезна. Тек од 1993. године почела је примена ММР вакцине, и то у две дозе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-dva-pacijenta-sa-morbilama-smestena-na-infektivno-odeljenje-ob-stefan-visoki/