(ВИДЕО) Е-ТВИНИНГ ПРОЈЕКАТ ,, ШТА СУ РУКЕ НАШИХ БАКА ЗНАЛЕ “ И ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА У СЛОВЕНИЈИ

Ученици ОШ ,, Олга Милошевић“ су, заједно са својим директором  и наставницима,  путовали  у Словенију, у место Шентјернеј. Повод овог одласка била је завршна конференција у оквиру међународног ,,Е– твининг“ пројекта ,, Шта су руке наших бака знале“.

ОШ ,,Олга Милошевић“  је у току ове школске године узела учешће у овом значајном пројекту, где су ученици кроз различите активности и радионице имали прилике да упознају и од заборава сачувају делове своје културе, традиције и обичаја. У саставу бројних радионица, ученици су се упознавали са прошлошћу својих предака али у исто време овладавали техникама израде ручних радова и то знање применили кроз употребне предмете које су однели на изложбу.

Овај пројекат је истовремено обухватао учешће укупно четири школе: ОШ ,,Шентјернеј“ из Словеније , која је уједно била и домаћин овог сусрета, ОШ,,Свети Сава“ из Фоче, ОШ„ БлагеЗадре“ из Вуковара и ОШ „ Олга Милошевић“ из Смедеревске Паланке.

На завршној конференцији представиле су се све четири школе и то кроз изложбени део у Културном центру Шентјернеј, али и кроз завршну презентацију где је свака школа имала прилику да представи све оно што се у току овог пројекта остварило. То је у исто време била и одлична прилика да ученици упознају традицију и обичаје ученика из других држава.

    Сви учесници овог пројекта су у току ова три дана имали посебно задовољство  да се међусобно друже и боље упознају кроз различите врсте радионица и активности које је организовао домаћин овог сусрета. Ученици  и наставници су се упознали са традицијом и обичајима у Словенијии то кроз дечје фолклорне игре, печење традиционалног теста, ход на штулама, израду певца који је симбол самог града Шентјернеј.

Ученици и наставници су се из ове посете вратили препуни лепих утисака, са жељом да се овакво дружење настави и у будућности кроз неке друге пројекте.

Све ово не би било реализовано да нисмо имали помоћ наших пријатеља: локалне самоуправе, пољопривредног газдинства „Миловановић“ и винарије „Радовановић“.

Основна школа „Олга Милошевић“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-e-tvining-projekat-sta-su-ruke-nasih-baka-znale-i-zavrsna-konferencija-u-sloveniji/