(ВИДЕО) ЕВРОПСКИ ДАН ДОНАЦИЈЕ ОРГАНА ОБЕЛЕЖЕН У ПАЛАНЦИ

Европски дан донације и трансплантације органа обележен је и ове године у Паланци и Великој Плани. У акцији су били укључени нефролошко одељење ОБ Стефан Високи на челу са др Верицом Ђорђевић, Међуопштинско удружење бубрежних инвалида и болесника КИДНИ као и ученици медицинског смера СШ Жикица Дамњановић, који су припремили и пригодну представу на ову тему.

Читава акција је обухватала и мерење крвног притиска и шећера у крви а било је омогућено и потписивање донорских картица и одвијала се у фоајеу Градског позоришта.

Обележавању Европског дана донације и трансплантације органа у Паланци и Великој Плани су присуствовали и угледни гости на челу са прим.др. Љубинком Тодоровићем, председником Савеза организација бубрежних инвалида Републике Србије.

Трансплантација или пресађивање органа данас је у свету и код нас прихваћен и успешан начин лечења болесника са тешким и терминалним обољењима, посебно органа као што су бубрег, јетра, срце, плућа и панкреас. У последњим деценијама, на тај се начин, могу се органи чија је функција престала заменити другим, од другог човека даватеља или донора.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-evropski-dan-donacije-organa-obelezen-u-palanci/