(ВИДЕО) ФАРБАЊЕ ЈАЈА ЗА ВАСКРС

Зашто се фарбају јаја за Васкрс? Фарбање јаја за Васкрс је један од најстаријих хришћанских обичаја.

Васкрс или Ускрс је хришћански празник којим се прославља Исусово васкрсење из смрти. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти: тј. прве недеље после Великог петка. То је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе (хеб. пессацх) у прву недељу после пуног месеца, који пада на сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно после ње. Kод источних хришћана, Ускрс најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја, а код западних хришћана увек пада између 22. марта и 25. априла.

Зашто се фарбају јаја за Васкрс

Фарбање јаја на Васкрс спада у најстарије хришћанске обичаје. Зашто је то тако, говори нам следећа прича: Kада је Марија Магдалена дошла у Рим да приповеда јеванђеље, стигла је и до цара Тиберија. Kако поклон му је донела корпу јаја. Цар није веровао у Христово васкрсење и рекао је да би то било као када би бела јаја у корпи променила боју. Марија Магдалена је на то рекла: „Христос васкрсе“, и сва јаја у корпи су постала црвена.

{адселите}Према другој легенди, становници Јерусалима су се ругали хришћанима да Христос није васкрсао јер је то немогуће, као што није могуће да кокошке снесу црвена јаја. Следеће године, на дан Васкрса, све кокошке у Јерусалиму су снеле црвена јаја.

Црвена боја је симбол радости и васкрсења, а прво црвено јаје се чува до наредног Ускрса као „чуваркућа“, тј. заштитник породице.

У наставку ћете видети неколико предлога како маштовито декорисати ускршња јаја. Надамо се да ће вам пробудити машту.

Фарбање јаја за Васкрс

Један од најлепших и најрадоснијих српских обичаја, који се није искоренио, чак ни у градовима, јесте фарбање јаја за Васкрс. Вредна домаћица, по устаљеној традицији, васкршња јаја боји (фарба) на Велики петак, у дан када се, иначе, ништа друго не ради, већ су све наше мисли упућене на страшни догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Kако се фарбају јаја за Васкрс?

Домаћица се најпре прекрсти и помоли Богу, затим у суд са водом, у коме ће кувати и фарбати јаја, додаје мало освећене водице васкршње или богојављенске. На шпорету ври вода са бојом (варзилом), домаћица у њега спушта јаја, пазећи да равномерно буду обојена, а броје свеже офарбана јаја, чији број расте свакога часа. Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове чуваркућа. Пре фарбања јаја се могу шарати. Наиме, са растопљеним воском и пером за писање, или нечим сличним, на јаје се наноси топљени восак. Најприје се перо загреје на пламену свеће, па се онако вруће умаче у восак, а потом се воском по јајету пише и црта. Пошто восак не прима боју, после, приликом фарбања, на јајету остају беле нацртане фигурице и слова. На јајету се обично пише X. В. и В. В. (Христос Васкрсе и Ваистину Васкрсе), цртају крстићи, цветићи и друге фигурице. У новије време, израђују се специјалне налепнице које се могу лепити на јаја.

Симболика фабрања јаја за Васкрс

Фарбање јаја врши се у спомен на догађај када је света Марија Магдалена Мироносица (то је она девојка која је са Пресветом Богородицом, непрекидно била уз Христа у току његовог голготског страдања, и којој се Христос првој јавио по Васкрсењу), путовала у Рим да проповеда Јеванђеље, и посетила цара Тиберија. Тада му је, у знак пажње, као новогодишњи поклон, предала црвено јаје, и поздравила га речима: Христос Васкрсе. Црвена боја симболише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Јер васкрсења нема без страдања и смрти. То је, дакле, првенствено боја хришћана и цркве, без обзира што су неки појединци и покрети кроз историју покушавали да ову боју присвоје и компромитују.Туцање јајима за Васкрс

На столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани. Тад настане весеље и такмичење чије је јаје најјаче. То представља велику радост за децу. Приликом туцања изговара се, такође, Христос Васкрсе и Ваистину Васкрсе. На Васкрс се прво једе кувано васкршње јаје, а онда остало јело. Тога дана, ако гост дође у кућу, прво се дарива фарбаним јајетом, па се онда послужује осталим понудама.

Страшник, стражар, чуваркућа

Васкрс се препознаје и по црвеном јајету. Јаје се сматра универзалним симболом живота и плодности. Мит о постанку света из јајета познат је код многих старих народа. По веровању Индуса из горње половине љуске је настало небо, а од доње – земља. Kод хришћана симбол васкршњег јајета је у следећем: као што пиле, без ичије помоћи споља, када дође вријеме, сопственим моћима разбије љуску и излази на светлост дана, тако и Христос сопственим снагама разбија окове гроба – смрти, васкрсава и доноси нови живот свима који верују у Његову реч и божанску моћ. Прво офарбано јаје, које је обавезно црвено, чува се у дому, крај иконе, до следећег Васкрса. Назива се стражар, стражник, чувар или чуваркућа, јер се верује да укућанима чува здравље.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-farbanje-jaja-za-vaskrs/