(ВИДЕО) ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Минутом ћутања палим борцима и полагањем венаца на споменик народним херојима Радмили Шишковић, Ивану Мукеру и Драгославу Ђорђевићу Гоши,  у Смедеревској Паланци је обележен Дан ослобођења града и околине у Другом светском рату- 10. октобар.

На ослобођење је, у име борачке организације Смедеревске Паланке, подсетио Зоран Ђурђевић, председник Месне организације бораца Азање.

-Не чекајући долазак већих јединица совјетске и југословенске војске, делови Космајског партизанског одреда су у ноћи, између 9. и 10. октобра 1944. године,  опколили Смедеревску Паланку и после јаке пушчане паљбе у зору извршили одлучан напад на окупаторску војску – додао је Ђурђевић. -Ушавши у град затекли су се пред већом количином оружја и муниције, коју су Немци оставили у брзом повлачењу. Одушевљени грађани су ослободиоце засипали цвећем док су неки на коњима, на челу с Крстом Филиповићем, одјахали у Велику Плану где су известили Црвеноармејце да у Смедеревској Паланци више нема непријатељске војске.

Још истог дана у згради општине Смедеревска Паланка окупили су се чланови Народно-ослободилачког одбора на челу са Драгољубом Стојановићем да би и формално преузели власт у граду. Убрзо је основана Народна милиција и запоседнути су пошта, касарна, железничка станица, мостови и фабрика „Јасеница“ АД. За команданта места постављен је Крста Филиповић, а за полицијског комесара Лазар Пандуровић, док су борци совјетске и југословенске армије наставили борбени пут, ослобађајући Београд.

-У ослобађању нашег града имали смо само једну цивилну жртву – земљорадника Петра Ивковића, који је страдао од гелера. Жао ми је што међу вама, који сте дошли да обележимо Дан ослобођења у Другом светском рату, нема ученика наших школа и омладине да присуствују овом историјском часу истине. Хвала медијима који нас верно прате све ове године, а  ја бих подсетио да смо много година после завршетка рата имали установљену Октобарску награду као највеће признање појединцима и  колективима за допринос у изградњи земље, па овом приликом упућујем позив локалној самоуправи да размотри поновно додељивање ове награде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-godisnjica-oslobodjenja-smederevske-palanke-u-drugom-svetskom-ratu-10-oktobar/

1 comment

1 ping

    • Palančanin on 10/10/2020 at 20:07

    Zoran Đurđević, preletač iz stranke u stranku, glumi neki faktor. Jadni ovi ko im polaže vence.

  1. […] Informacija i foto: palankadanas.com […]

Komentari su onemogućeni.