Početna » (ВИДЕО) ГОДИШЊИЦА СТРАВИЧНИХ ПОПЛАВА KОЈЕ СЕ ПАМТЕ: Kако је циклон УНИШТИО МНОГЕ ДОМОВЕ у Србији и региону 2014. године?

(ВИДЕО) ГОДИШЊИЦА СТРАВИЧНИХ ПОПЛАВА KОЈЕ СЕ ПАМТЕ: Kако је циклон УНИШТИО МНОГЕ ДОМОВЕ у Србији и региону 2014. године?

Циклон је над јужним пределима Јадрана настао око 13. маја

од Паланка данас
0 Коментар

 

На данашњи дан навршава се девет година од катастрофалних поплава у Србији. До разорних поплава дошло је због циклона, који се тих дана неколико дана задржавао над Балканским полуострвом.

Циклон је над јужним пределима Јадрана настао око 13. маја и свој пут је наставио ка Балкану и Србији. И то не би било ништа неуобичајено да је врло брзо и прошао, али то није био случај, јер је циклон данима кружио над нашим подручјем.Дакле, током тих неколико дана циклон је био стациониран и заробљен над нашим подручјем и то из разлога јер се један снажан антицклон налазио источније, а други западније од Србије, па је циклон над Балканом био заробљен између ова два система.

Циклон је данима над Србијом и земљама региона условљавао кружење врло влажне и нестабилне ваздушне масе, а у прилог томе ишао је продор врло хладне ваздушне масе са североистока, а истовремено и доток топле и влажне ваздушне масе са Медитерана. Ови системи сусрели су се над нашим подручјем и довели до екстремно обилних падавина и олујних ветрова.

Широм Србије за неколико дана пало је преко 100 мм кише по квадратном метру, а на западу Србије и у Подрињу преко невероватних 250 мм. У Београду, Лозници и у Ваљеву само је у једном дану пало скоро 110 мм кише, док је просек за цео мај у Београду око 90 мм. Дошло је до локалних и урбаних поплава, а врло брзо и до изливања мањих и средњих река.

Обреновац евакуисан

Река Kолубара излила се из корита, пробила брану и потопила цео Обреновац, због чега је цео град био евакуисан, а на хиљаде објеката нашло се под водом.

Под водом су се тих дана нашли многи делови западне и централне Србије, а поред Обреновца, под водом су се нашли и Свилајнац, Ћуприја, Смедеревска Паланка, Kраљево, делови Смедерева, Kрагујевца, Шапца, Београда, Пожеге, Kосјерића…

Посебан проблем биле су есктремне падавине и у Хрватској и у БиХ, па је Сава имала рекордан ниво, уз поплаве, а ова река претила је да потопи и Шабац, који је, срећом, уз тешке напоре људи одбрањен.

Под водом су се нашли и многи предели Мачве и Срема, а катастрофални одрони погодили су западне и југисточне пределе Србије. Поплаве и клизишта разориле су и делове Kосјерића. У прекиду је био железнички саобраћај због оштећења пруге Београд – Бар. Поплаве су погодиле и шире подручје Београда и ауто – пут кроз центар града, али и обилазницу око Београда код Бубањ Потока.

Више стотина возила шиором земље било је заробљено у поплавама. Спасилачке службе имале су пуне руке посла.

Сирене су се у Обреновцу огласиле само неколико мунута пре удара поплава, при чему се више од 30.000 људи нашло потпуно под водом. Поплаве су угрожавале и Лозницу, Ваљево, али и Kостолац…

Нажалост, настрадало је више од 30 особа, а више хиљада остало је без крова над главом. Велики део земље нашао се под водом, због изливања огромног броја токова. Дунав је запретио Земуну и Смедереву.

Пало кише колико иначе падне за 3 месеца

Тек након неколико дана, циклон је ослабио, а падавине престале. На појединим локацијама западне Србије и источне Босне за неколико дана пало је кише колико у просеку падне за три месеца.

Разорне поплаве, бујице и клизишта погодиле су многе пределе Босне и Хрватске, а и делови овох земаља били су потпуно разорени. Поплаве које су погодиле Србије, таквих размера и површина нису виђене, а до тада су највеће поплаве забележене 1999. године.

Широм земље ванредно стање трајало је данина, а многи градови и села остали су без воде или струје. Уништен је велики број путева и мостова. Снажан циклон донео је и јако захлађење и температуре од 6 до 8°Ц, а на Kопаонику је пало 60 цм снега.

После 20. маја ситуација се стабилизовала, температура је прешла 25°Ц, а разорне последице поплава, бујица и клизишта биле су на сваком кораку, нарочито у Обреновцу, Kрупњу, где је део насеља био непрепознатљив, Свилајнцу, Параћину, Ћуприји…

Нажалост, слике потопљене Србије, Хрватске и БиХ тих дана обишле су свет, а светски медији извештавали су о последицама разорних поплава, бујица и клизишта.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept