(ВИДЕО) ИЛИНКА ОСМАН КОЈА ЈЕ КАО ДЕТЕ ПРЕЖИВЕЛА ЈАСЕНОВАЦ, ГОСТ ОПШТИНЕ ПАЛАНКА

 

Данас су председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен и заменик председника СО Смед. Паланка Родољуб Станимировић,  имали част да угосте госпођу Илинку Осман рођену 1938. год. у селу Вујановићи код Бања Луке.

Са госпођом Илинком гост је такође био и потпредседник удружења Савеза књижевника у отаџбини и расејању Драгољуб Јанојлић.

На почетку рата 1941. године у току збега на Kозари Илинка је одведена у логор Градишка, са мајком и братом који је био беба, а кога су усташе тада , у наручју мајке заклале. Илинка је успела да преживи Јасеновац и читаву ратну голготу, стицајем околности. Она је иначе мајка мајора Зорана Ђурића, који је као активни официр убијен од ,,УЧK“ терориста на Kосову и Метохији. Постхумно је одликован и унапређен у чин пуковника. Илинка нам је кратко испричала та страшна дешавања у том језивом периоду када су деца на најмонструозни начин мучена и убијана. Такође је истакла да је важно што ће се сутра приказати премијера филма Дара из Јасеновца, како се не би заборавиле жртве и страдања Срба, Јевреја и Рома.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-ilinka-ozren-koja-je-kao-dete-prezivela-jasenovac-gost-opstine-palanka/