Početna » (ВИДЕО) ИЗВОР ПИЈАЋЕ ВОДЕ У ИЗВОРСКОЈ УЛИЦИ У ПАЛАНЦИ

(ВИДЕО) ИЗВОР ПИЈАЋЕ ВОДЕ У ИЗВОРСКОЈ УЛИЦИ У ПАЛАНЦИ

Сваки облик живота захтева воду – већина животиња и људи могу преживети само неколико дана без воде. Паланка и околина су богате изворима воде.У Мукеровој улици у Паланци, нешто пре жутог песка, налази се извор здраве пијаће воде за који се зна више од 60 година.

од Паланка данас
0 Коментар

Вероватно већина Паланчана није знала да у овом делу града постоји извор природне пијаће воде, који је уређен и који може постати изузетно примамљиво излетиште. Уз помоћ МЗ Доњи град простор око извора је уређен, трава покошена а постоји и место за роштиљање тако да се овде може приредити прави пикник. Мештани овог краја и околине свакодневно користе ову воду за пиће, а по речима надлежних из МЗ Доњи град ове године је ЗЗЈЗ Пожаревац два пута контролисао воду и показала се као исправна за употребу. 

Вода прекрива две трећине наше планете, али највећи део те воде није за пиће. Заправо је 97% воде у океанима, као слана вода, а остатак је смрзнут у огромним леденим сантама. Само мање од 1% светске количине воде је питка вода, која се користи за пиће, купање и заливање усева.

Вода је најважнији природни ресурс. Kористи се и у пољопривреди и у индустрији. За производњу једног килограма меса потребно је 41.500л воде, за једну наранџу користи се око 500л воде, преко милион литара воде утроши се на производњу једне тоне неког метала, док за примерак новина треба приближно 50л, килограм пиринча захтева преко 5.000л воде, а боца пива 4л, за 100гр чоколаде потребни је 1л воде, а за прозизводњу једног литра млека, крави је потребно 90л воде. Kада погледамо ове бројке и сагледамо чињеницу о залихама које се споро обнављају, можемо схватити да човечанству прети врло озбиљан проблем.

Зато сваки овакав извор је злата вредан и треба га одржавати и не дозволити да се загади људском кривицом.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept