(ВИДЕО) КАЛИГРАФИЈЕ ВИОЛЕТЕ МАРКОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ

У Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци отворена је изложба радова Виолете Марковић. (калиграфија)

Виолета Марковић, рођена је 1974. године у Пожаревцу. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршила је 1995. године у Београду, где је и учила писмо код професорке Мирјане Војновић. Бави се калиграфијом и сликарством. Члан је УЛИС-а “Милена Павловић Барили” Пожаревац, од 1995. године.
До сада је самостално излагала десет пута и учествовала на преко педесет колективних изложби.
Добитница друге награде “Библиотеке Илија М. Петровић” у Kостолцу, на Ликовном конкурсу поводом Светског дана књиге и ауторских права.

Да би се ова технника лепог писања уметнички оформила и пренела на дело потребна је стручност и осећај, а Виолета свакако оба поседује. Прва знања тенике краснописа стекла је још у основној школи, повлачећи косе, праве и усправне линије. Касније, у другим врстама школовања уобличила је и изградила свој стил.Углавном ради на средњим форматима, које исписује калиграфским писмом у средњем блоку, ликовно представља иницијалом, геометријском и флоралном ораментиком. Најчешће ради на картону, комбинованом техником (туш, темпера, акрилик, кафа, чај), комбинацијом различитих врста пера (жилот, ато, рона, гушчије, трска)

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-kaligrafije-violete-markovic-u-galeriji-moderne-umetnosti/