(ВИДЕО) КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ И УЧЕНИЦИ СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Канцеларија за младе у сарадњи са ученицима Средње школе „Жикица Дамњановић“, из одељења здравствене неге, обележила је међународни Дан борбе против СИДЕ. Организован је улични штанд, односно акција дељења летака пролазницима. Подељено је око 600 летака. Упркос хладном времену акција је у целости изведена по плану, и уз добро расположење. Осим омладинцима, учесницима, похвале следе и њиховој професорки Каји Илић.

СИДА представља болест која се шири пандемијски. Подстицање теме заштите од Сиде, избегавања ризичног понашања итд. изузетно је важно. Иако се чини да већина људи зна довољно о овој болести, истина је да огромна већина није сигурна око најосновнијих чињеница. Једна од великих недоумица је и начин преношења болести. То недовољно знање у последичном ефекту изазива и велики зазор према зараженим особама. Стога је свака едукација, свака акција на ову тему изузетно драгоцена. Нарочито кад су у питању млади. – КАКО СЕ СВЕ МОЖЕ, ОДНОСНО НЕ МОЖЕ ПРЕНЕТИ ХИВ ВИРУС? – ХИВ се преноси на следеће начине: сексуалним односом без заштите (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос), затим, са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења) и разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика.

ХИВ се ретко може пренети на следеће начине: пољупцем у уста (само у случају ако обе особе имају неке ранице у устима, нпр. услед вађења зуба, крварења десни… па у том случају дође до контакта “крв на крв”), при тетовирању, бушењу ушију, носа… (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима), приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која је инфицирана ХИВ-ом (бријач, четкица за зубе…). ХИВ се не преноси: боравком у истој просторији, социјалним контактом као што је разговор, дружење, не преноси се додиром, као што су руковање и загрљај, кашљањем или кијањем, преко зноја или суза, пољупцем у образ, коришћењем истог купатила или тоалета, коришћењем исте чаше, шоље или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана ХИВ-ом. Затим, коришћењем исте постељине или пешкира, контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу…), коришћењем истог базена или сауне, преко животиња или убодом инсеката (комараца, крпеља…) као ни конзумирањем хране коју је припремила ХИВ позитивна особа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-kancelarija-za-mlade-i-ucenici-ss-zikica-damnjanovic-obelezili-svetski-dan-borbe-protiv-side/

1 comment

    • Doktor on 03/12/2019 at 19:16

    A najgore je sto vecina njih opet praktikuje da ima sidu..

Komentari su onemogućeni.