(ВИДЕО) КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА „DE PROFUNDIS“ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПРИКАЗАЛА ФИЛМ О БРАНКУ МИЉКОВИЋУ

У свечаној сали Паланачке гимназије приказан је кратки филм ”Бранко је ту”, који је приредила Креативна радионица De profundis, коју води професорка Марија Поповић.

Повод за израду филма је 60. година од смрти Бранка Миљковића.

Бранко Миљковић је рођен у Нишу 29. јануара 1934. године. Почиње да пише песме са тринаест година. Прву песму објављује 1952. у београдском листу „Записи”, имао је тада осамнаест година.

У ноћи између 11. и 12. фебруара, у једној шуми покрај Загреба, по званичној верзији, српски песник Бранко Миљковић извршио је самоубиство. Имао је само двадесет и седам година. Овај догађај и данас, 50 година касније, изазива многе контроверзе.

У „Књижевним новинама”, 8. априла 1960. године, непуних годину дана пре смрти, Бранко Миљковић је објавио текст поводом годишњице смрти Мајаковског, у којем стоји: „Кад год сам се запитао шта је то што је потегло обарач унутрашњег револвера којим је убијен, чуо сам његово другарско преклињање: Другови не сплеткарите”, а нешто даље, у истом тексту је и реченица: „Можда ће овај век видети још мртвих песника, ако има песника”.

Танасије Младеновић је сматрао, није био једини, да Бранко Миљковић није извршио самоубиство. Малено дрво, о које се Миљковић, наводно, обесио, напросто није могло да издржи крупно тело српског песника. У разговору за „Политику”, Младеновић је 1995. године, дословце, рекао: „На лицу места, после неколико дана по Миљковићевој сахрани, вративши се тада са пута по иностранству, утврдио сам читав низ чињеница које јасно говоре да је тадашњим властодршцима, и у Загребу, и у Београду, било веома стало да се читав „случај” прекрије велом заборава. Кварило би то, забога, наше идилично и за вечна времена пројектовано – братство и јединство”.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-kreativna-radionica-de-profundis-palanacke-gimnazije/