(ВИДЕО) КРСТОВДАН БЕЗ ЧУВЕНОГ ПАНАЂУРА У ПАЛАНЦИ ОВЕ ГОДИНЕ

Због епидемиолошке ситуације, Општински штаб  за ванредне ситуације је донео одлуку да се традиционални Крстовдански вашар, који се одржава сваке године од 26. до 28. септембра ове године не одржи.

Тако да данас изостаје она уобичајена гужва и реке народа које се сливају према простору бувље пијаце где је требало да се одржи 186. Крстовдански вашар.

Општински штаб за ванредне ситуације донео је ове одлуке имајући увиду нестабилну епидемиолошку ситуацију, првеснтвено у интересу заштите грађана од заразе изазване корона вирусом, сходно закључцима и одлукама Кризног штаба Владе Републике Србије.

Вашар или сајам традиционални је облик народног окупљања. Основна сврха вашара била је да сељаци купе неопходне ствари у време док нису постојале продавнице у данашњем смислу. Обично се одвијао у доба неког црквеног празника, на „црвено слово” када није дозвољено радити, а најчешће на неком равном терену – често у порти оближње цркве или манастира, чиме се целом догађању даје одређена доза озбиљности и друштвене прихваћености.

Вашар је толико важан догађај да су сви већи вашари у Србији евидентирани чак и у црквеном календару.

Атмосфера са прошлогодишњег вашара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-krstovdan-bez-cuvenog-panadjura-u-palanci-ove-godine/

2 comments

    • Sale on 28/09/2020 at 08:24

    Uprkos zabrani mnogobrojno i raznovrsno djubre je ipak stiglo na vasariste. Kolicine djubreta koje se nalaze na vasaristu su fascinantne. Kako i odakle? Kao da postajemo mamac za djubre i divlje deponije. Ocigledno je da smo neodgovorni i bahati, ali i da neko ko je placen ne radi svoj posao.

    • Pera II on 27/09/2020 at 15:44

    Bilo bi zanimljivo da neko prouči istorijat Krstovdanskog vašara, i napiše da li je i kada bio „otkazan“ od 1834. godine od kada je ustanovljen pa do ove 2020. godine. Možda je neko od palanačkih hroničara i pisao o tome, pa ako ko zna neka napiše.

Komentari su onemogućeni.