(ВИДЕО) ЛИТУРГИЈА И ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

 

У суботу 28. августа литургијски је у препуном манастирском храму Светог Архангела Гаврила прослављен празник и сеоска слава Успенија Пресвете Богородице.

У току литургије поучном беседом се окупљеном верном народу обратио прота Велибор истакавши да је пример Пресвете Богородице и Њеног живота истински путоказ свим хришћанима.

На крају Свете Литургије одржана је Литија око храма на чијем крају је освећен и пререзан славски колач. Домаћин славе је ове године био г. Радослав Спасић из Кусатка.

У поподневним часовима, испод древног Карађорђевог храстам у организацији Манастира Пиносава и Општине Смедеревска Паланка одржана је Духовна академија на којој је почасни гост био изасланик председника Републике Србије  господина Александра Вучића и министар спољних послова Републике Србије господин Никола Селаковић.  Изузетно драг гост је био и бригадни генерал Мирослав Талијан, командант специјалне 72. бригаде Војске Србије.

Академији под Карађорђевим храстом отворио је настојатељ Манастира Пиносава архимандрит Петар. На Акдемији су учествовали и КУД „Абрашевић”, КУД „Гоша”, КУД „Милоје Поповић Ђак” из Кусатка, вокална уметница Марина Угриновић, певачко друштво Икос из Лапова, гуслар Никола Тошић из Новог Сада  и музичко-поетски бенд Небојше Дугалића. Специјални гост и предавач на Академији је био доктор историјских наука, наш суграђанин Немања Девић,  који је говорио на тему Вожд Карађорђе-српски витешки храст.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-liturgija-i-duhovna-akademija-u-manastiru-pinosava/