Početna » (ВИДЕО) ЛОЗОВИЧКЕ БЕЛЕ ПОКЛАДЕ

(ВИДЕО) ЛОЗОВИЧКЕ БЕЛЕ ПОКЛАДЕ

У Лозовику код Велике Плане у недељу је по 18. пут одржана традиционална манифестација Беле покладе, поводом истоименог хришћанског празника, који је у православном црквеном календару познат и као Бела недеља, Велике покладе или Проштене покладе, јер се на овај дан опраштају свађе и увреде.Наиме, сматра се да у велики Ускршњи пост, који почиње у понедељак и траје шест недеља, треба ући без греха и нерашчишћених рачуна.

Порекло Поклада везано је за паганско обележавање култа Сунца и доласка пролећа, које је хришћанска црква прихватила и себи прилагодила.

Поворка локалних младића обучених у традиционална ратничка одела, са маскама на главама, међу којима су преовладавале оне са роговима, прошла је кроз скоро све лозовичке улице, успут свирајући у инструменте и свраћајући у поједине куће „на чашицу разговора“.

Упоредо се у порти Цркве светих апостола Петра и Павла одвијао културно-уметнички програм у извођењу омладинског ансамбла KУД „Радица Ранковић“ и надметање у спремању гулаша и рибље чорбе у котлићу, у којем су учествовале екипе из Лозовика, Kрњева, Смедеревске Паланке, Бресја, Смедерева и других суседних места.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept