(ВИДЕО) МИНИСТАР КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ БАНИЧИНИ И ЗЗ ЛИПОВАЦ

Kопредседник Националног тима за препород села Србије и министар за регионални развој Милан Kркобабић рекао је данас да предлаже да повратници инвестирају у село и пољопривреду и удруже се.

Он је током посете земљорадничкој задрузи Липовац из Баничине код Смедеревске Паланке која је добила подстицајна средства за куповину механизације, рекао да она обједињује преко 50 задругара са великим бројем коопераната.“Национални тим за препород села Србије је дао 19 конкретних предлога којима ти људи могу да се баве. Третирали смо мале и средње производне погоне, примарну производњу воћарску, повртарску, ратарску, све облике сеоског туризма“, рекао је Kркобабић.

Додао је да је циљ да се омогући препород села Србије где има 150.000 празних кућа и 50.000 потпуно напуштених и 500.000 пољопривредних газдинстава која поседују пет-шест хектара.

Истакао је да та домаћинства морају да сачувају јер у њима живи и ради милион људи.

У Националном тиму су, како је рекао „имена из света науке, Владе Србије, локалне самоуправе и врхунских стручњака, пољопривредних факултета из Новог Сад и Београда, технолоских факултета.

Председник Академског одбора за село у Српској академији наука и уметности (САНУ) Даган Шкорић рекао је да САНУ доприноси формирању ставова, знања, технологија, непосредне и примарне производње.

„Жеља нам је да увећамо удео интензивних производњи у структурама производње Србије и да можемо да нудимо наше производе који ће бити квалитетни и познати као марка, да буду носиоци извоза финалних производа из пољопривреде Србије“, рекао је Шкорић.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић рекао је да је у овој години формирано 105 нових задруга, а да пандемија није спречила да се задругари удружују.

„Од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ основано је 738 нових задруга. Боримо се да се пројекат настави и унапреди. Апелујемо да се крене у развој сточарства, јер без развоја сточарске производње нема напретка“, рекао је Михаиловић.

Председник опстине Смедеревска Паланка Никола Вучен рекао је да та општина има дугу традицију задругарства, а земљорадничка задруга Липовац је један од бољих примера како и на који начин ресорно министартво и држава помажу локалну самоуправу.

„Учињен је искорак у промовисању општине и кроз улагање у земљорадничке задруге ће се знатно побољшати стандард локалних пољопривредника“, рекао је Вучен.

Директор земљорадницке задуге Липовац из Баничине Славољуб Ђурић рекао је да ће са механизацијом коју су добили „имати добар профит и бољу будућност“.

Фото: Паланка данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-ministar-krkobabic-u-poseti-banicini-i-zz-lipovac/