(ВИДЕО) НАЈАВА СВЕТЕ ТАЈНЕ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПАЛАНАЧКОЈ ЦРКВИ

Дана 11. фебруара у цркви Светог Преображења Господњег у Паланци од 17 часова биће одржана Света Тајна Јелеосвећења.Ова Света Тајна се врши над свим телесно и душевно болесним члановима заједнице, а сви присутни се моле за оздрављење.

УПОТРЕБА ОСВЕШТАНОГ УЉА И БРАШНА

Сви верни који учествују у Светој тајни јелеосвећења могу донети спискове укућана и сродника које предају свештенику, а своје уље и брашно (у мањим количинама) стављају испод стола на коме се налази Свето Јеванђеље, као и брашно и јелеј који користе свештеници за помазивање болесника у току Свете тајне.

По завршетку Свете тајне јелеосвећења верни узимају освештано уље и брашно, носе својим домовима и употребљавају на следећи начин:

Освећеном брашну додаје се један килограм брашна (ако је више укућана онда и више) и од тога, умесивши га са свежом водом, додајући му мало освећене (богојављенске или друге) водице и мало (највише супену кашику) освећеног уља, направе погачу. Погача се испече, и када се охлади исече на комадиће (величине коцке шећера) који се оставе се на чист папир дуже време да се добро осуше. Тако добро осушене комадиће (који су по облику налик нафори) ставити у једну папирну кесу, и следећих, препоручљиво је четрдесет дана, уз појачану молитву, узимати свако јутро после молитве (и нафоре ко има) по један комадић наташте, затим гутљај-два освештане водице (ко има) и тек онда узети уобичајени доручак или нешто друго.

Остатак освештаног уља се може употребити стављањем неколико капи у јело, а ако је потребно и може се помазивати оболели део тела.

Освештане намирнице се могу поделити и са другим верницима који ће их према приложеном упутству са вером и молитвом употребити.

Света Тајна Јелеосвећења је крајем новембра прошле године служена и у цркви Свете Петке на Колонији па погледајте део који смо снимили том приликом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-najava-svete-tajne-jeleosvecenja-u-palanackoj-crkvi/