(ВИДЕО) НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „МИЛУТИН СРЕЋКОВИЋ“ ОБЕЛИЖИЛА СВОЈ ДАН И КРСНУ СЛАВУ

Паланачка библиотека „Милутин Срећковић“ је обележила дан свог оснивања и Крсну Славу Јовањдан, у просторијама ове културне установе, пред многобројном читалачком публиком.

Након сечења славског колача присутне госте је поздравила директорка ове установе, Ирена Поповић а у музичком делу програма наступио је састав Бели Анђел.

Прва Читаоница, која је претеча данашње библиотеке у Смедеревској Паланци је основана 1869. године, са прекидима је постојала до седамдесетих година XX века, када улази у састав Центра за културу. 2002. Године је СО Смед. Паланка донела одлуку о оснивању Установе Народна библиотека, а од 11 марта 2003. Године Библиотека послује као саммостална Установа. Стручни рад библиотеке је организован кроз:

Дечије одељење, Позајмно одељење за одрасле, Научно одељење са читаоницом и збирком Периодике, Завичајни фонд, Фонд публикација на страним језицима.У оквиру библиотеке постоји и издавачка делатност, као и Интернет читаоница.

Ииздавачка делатност је развијена и обухватапре свега, припрему за штампу и објављивање публикација завичајне, историографске и етнографске природе.

Промотивне активности су честе. Библиотека организује књижевне вечери, промоције својих издања, блиско сарађује са друштвом завичајних писаца и ради на промоцији читања код деце и младих.

Постоји један библиотечки огранак у селу Азања, чији књижни фонд броји 7250 наслова.

Фонд монографских публикација броји око 50.000 наслова, на годишњем нивоу учлани се око 1500 читалаца.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-narodna-biblioteka-milutin-sreckovic-obelizila-svoj-dan-i-krsnu-slavu/