Početna » (ВИДЕО) НЕМАЊА ДЕВИЋ-ВРЕМЕ КАДА СУ ОКУПАТОРИ СТРЕЉАЛИ СТО ЗА ЈЕДНОГА

(ВИДЕО) НЕМАЊА ДЕВИЋ-ВРЕМЕ КАДА СУ ОКУПАТОРИ СТРЕЉАЛИ СТО ЗА ЈЕДНОГА

ЈАНУАРСКО предавање др Немање Девића, историчара, посвећено је масовном устанку у Србији 1941. године који је почео сарадњом војно-четничких и партизанских одреда. Устаничке активности су веома брзо проширене, што је резултирало стварањем широке слободне територије од Саве до Увца.

од Паланка данас
0 Коментар

У почетку су вршене диверзије и саботаже по градовима. Приступањем Равногорског покрета устанку, крајем августа, долази до битке за Лозницу и ослобођења првог града.Септембра 1941, када је устало српско село, устанак достиже свој зенит. Устаници су запоседали градове које су немачке јединице ужурбано напуштале. Оружани устанак убрзо захвата већи део окупиране Србије.

Ослобођене су велике територије у западној и источној Србији. На тлу западне Србије створена је највећа слободна територија у окупираној Европи.

Историчар Девић пратиоцима Јутјуб канала КЦНС приближио је карактеристике устаничког процеса 1941. године, говорећи потом о уређењу ослобођених зона, посебно се на крају осврћући на мирнодопску климу која је кратко владала међу српским народом до почетка грађанског рата.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept