(ВИДЕО) НОЋ МУЗЕЈА ОБЕЛЕЖЕНА И У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Музејска ноћ одржана је у 40 градова Србије. Више од 150 установа културе са више од 250 поставки отворило је своја врата за посетиоце.

 „Велике и мале револуције уметности и културе“ била је овогодишња тема манифестације, а у оквиру ње, музеји, галерије, домови културе и друге институције грађанима су представиле до сада непознате приче о историји, уметности, књижевности, музици, фотографији, плесу, моди, филму…
„Ноћ музеја“ обележила је и стогодишњицу Октобарске револуције из угла занимљиве приче бурних љубавних живота вођа и револуционара – од Лењина, Троцког, Кастра и многих других.
Библиотека Милутин Срећковић се укључила у овогодишњу Ноћ музејаа тема предавања које је у просторијама библиотеке одржала историчарка уметности др Ана Милошевић је била „Револуција у уметности и уметност у револуцији“.
Пред око шездесетак присутних посетилаца на интересантан начин, праћен богатим визуелним материјалом, као и читањем песама од стране Ирене Поповић и Александра Лазића, Мајаковског и Хармса, Манифеста Футуриста и Писма Лењина о футуристима др Ана Милошевић нас је „прошетала“ од зачетака руске авангарде, па све до њеног утапања у естаблишмент СССР-а. Показала нам је како су заиста разни уметнички покрети покушавали да обликују једно друштво и како су управо припадници руске авангарде живели свој револуционарни сан. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-noc-muzeja-obelezena-i-u-gradskoj-biblioteci/