Početna » (ВИДЕО) ОБУКА ЕТНО МРЕЖЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ РУКОТВОРИНА

(ВИДЕО) ОБУКА ЕТНО МРЕЖЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ РУКОТВОРИНА

Чланице Етно мреже данас су одржале први састанак са васпитачима и наставницима у Смедеревској Паланци како би представиле рад тог националног Удружења произвођача рукотворина и тиме шта значи бити професионални произвођач рукотворина.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Пројекат реализују Етно мрежа уз подршку локалне самоупрве и НАЛЕД-а, а након овог састанка уследиће једномесечна обука о техникама које су заступљене у Етно мрежи.Циљ Етно мреже је очување традиционалног наслеђа кроз оспособлјавање и економско оснаживање жена и младих за тржишну производњу рукотворина.

Етно мрежа је кровна асоцијација произвођача рукотворина из целе Србије организованих у занатска удружења и задруге које израђују аутентичне рукотворине применом традиционалних техника.

Основана је у мају 2005. уз подршку УСАИД-а и израсла је у водећу струковну организацију која пружа обуку, стручну подршку и поставља стандарде у производњи рукотворина за своје чланове. Етно мрежа се залаже за економску и друштвену афирмацију произвођача рукотворина и спроводи мере којима традиционално наслеђе ставља у службу локалног развоја и запошљавања.

Деловањем Етно мреже, Стапарски ћилим је отргнут од заборава и уврштен на Националну листу нематеријалног наслеђа, и ревитализоване су четири традиционалне технике: златовез, ткање (клечање), пустовање, нецање.

Рукотворине Етно мреже користи Протокол Владе и државне институције као пословне и дипломатске поклоне.

Куповином производа Етно мреже чува се традиција Србије и ствара извор прихода за жене и младе из руралних подручја који израђују традиционалне рукотворине.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept