(ВИДЕО) ОДРЖАН ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЗА ИНТЕРНО РАСЕЉЕНА ЛИЦА И ПОВРАТНИКЕ ПО СПОРАЗУМУ О РЕАДМИСИЈИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У уторак 12. фебруара у Малој сали СО Смед Паланка, одржан је Дан отворених врата за интерно расељена лица и повратнике по споразуму о реадмисији, који ИДЦ и општина Смедеревска Паланка организују у оквиру пројекта ЛСГ 4 ЛАП – Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство. У оквиру догађаја биће представљени јавни позиви за избор корисника помоћи у виду доделе пакета грађевинског материјала и економског оснаживања, као и јавни позив за избор корисника помоћи у виду доделе сеоских кућа.

Пројекат ЛСГ 4 ЛАП – Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство
реализује удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу у сарадњи са Градом Смедеревом и
општинама Смедеревска Палана, Велика Плана и Kовин.

Пројекат почива на регионалном приступу и тежи да одговори на потребе најугроженијих породица са територије ове четири јединице локалне самоуправе. За укупно 48 породица интерно расељених лица и повратника по споразуму о реадмисији биће обезбеђена трајна стамбена решења. Од тога за 13 породица кроз куповину сеоског домаћиства и мали грант за адаптацију и опремање домаћиства, а за 35 породица кроз набавку пакета грађевинског материјала заадаптацију постојећих стамбених услова.

У оквиру пројекта 40 корисника добиће помоћ у виду пакета економског оснаживања, који се састоји из обуке и гранта за набавку основних средстава за покретање бизниса. Пројекат финансира Европска унија преко Делегације Европске уније у Србији уоквиру програма „ЕУ подршка одрживим решењима за интерно расељене и реинтеграцију повратника” укупне вредности 5,65 милиона евра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-odrzan-dan-otvorenih-vrata-za-interno-raseljena-lica-i-povratnike-po-sporazumu-o-readmisiji-u-smederevskoj-palanci/