(ВИДЕО) ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ЗА ОБНОВУ МАНАСТИРА ПИНОСАВА

На Успење Пресвете Богородице, празник у народу познат као Велика Госпојина, у порти манастира Пиносава у Кусатку одржана је хуманитарна манифестација која је имала за циљ прикупљање средстава за обнову ове светиње.

Манифестацију која је симболично названа „Зиданица у времену“ организовали су Општинска туристичка организација, Установа Културни центар а све под покровитељством општине Смедеревска Паланка.

Велики број грађана наше општине, свештенство и руководство локалне самоуправе окупили су се како би уживали у наступу КУД „Селевац“ и концерту „Српских православних појаца“.

Присутим гостима најпре се обратио игуман манастира Пиносава, отац Петар, који се захвалио свима који су својим присуством увеличали овај догађај али и људима добре воље на томе што су дали свој допринос обнови манастира Пиносава, јединог на територији наше општине, великог историјског и културног споменика.

На самом почетку наступио је ансамбла КУД-а „Селевац“ са играма из Доње Јасенице, играма из околине Врања и сплетом игара из Ниша, а затим је уследио концерт духовне и традиционалне музике „Србских православних појаца“.

Музички а капело састав „Србски православни појци“ су незаобилазни део свих световних окупљања што је препознала и Његова светост патријарх српски Господин Иринеј који је дао благослов сваком њиховом раду и очувању српске музике и традиције.

У свом обраћању медијима и грађанима председник општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић, истакао је да ће локална самоуправа и даље подржавати овакве манифестације које имају за циљ обнову највеће светиње на територији наше Општине, манастира Пиносава.

„Желим да се захвалим игуману манастира, оцу Петру, и свим грађанима што су данас овде и што помажу обнову манастира Пиносава јер само заједничким снагама ћемо успети да сачувамо ову светињу од пропадања“, рекао је између осталог Пинторовић.

Ово је била само још једна у низу манифестација, а прикупљање средстава за обнову Пиносаве биће настављено и у наредном периоду.

Извор СП.РС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-odrzan-humanitarni-koncert-za-obnovu-manastira-pinosava/

1 comment

    • Persa iz Kusadka on 30/08/2017 at 23:31

    Pintoroviću gde si bio kada je Majka Tekla obnavljala i sačuvala temelje “ Zidanice u vekovima “ zajedno sa sestra Slobom ? Gde si bio kada je tražila donacije, sama a sa znanjem i umećem koje samo plemenite osobe imaju ?Gde si bio kada joj je trebalo pomoći i njoj i sesta Slobi ? Ja znam da sam uvek bila uz njih, uz Manastir : uz njih kaga su i skromno slavu slavile i kada su svoje muke kazivale… Pintoroviću i svi vi koji sada dolazite gde ste bili da pomognete slabim i nejakim žrenama koje napustiše ovaj Manastir a o njemi su imale lepe planove za obnovu ? Što ne pomenuste da su Te hrabre i plemenite žene uopšte i postojale ?
    Bitno je da su ti,temelji sačuvani i drenaža urađena i da se vera može dalje širiti i propovedati.
    Ja sam uvek tu gde je pravoslavlje, gde je humanost na delu …Kažem UVEK a ti i ostali ste se sada pojavili niodkuda….

Komentari su onemogućeni.