(ВИДЕО) ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА У СРБИЈИ 1941“

У петак 25. маја 2018. године, у Народном музеју у Паланци одржана је промоција књиге „Независна држава Хрватска у Србији 1941. Усташки режим у Прибоју, Пријепољу, Новој Вароши и Сјеници (април-септембар 1941)“ аутора Милутина Живковића.

Присутне госте је прво поздравио директор Народног музеја Стеван мартиновић а потом су о књизи говорили др Милан Гулић, ма Раде Ристановић, ма Немања Девић и аутор књиге.

У књизи Милутина Живковића “Независна држава Хрватска у Србији 1941“, коју је објавило Друштво историчара Србије “Стојан Новаковић“ 2018. године, говори се о успостављању усташког режима у Прибоју, Пријепољу, Новој Вароши и Сјеници од априла до септембра 1941. године. Аутор је период владавине НДХ у Старом Расу, који никада није припадао Хрваској, истраживао на основу архивске грађе српске, хрватске, италијанске и немачке провенијенције, као и релевантне литературе, те мемоарске публицистике, што је резултирало са скоро хиљаду фуснота. Приказана је идеолошка подлога ширења НДХ на Стари Рас, детаљно обрађена организација усташког режима, у Полимљу, хронолошки донет след догађаја везаних за устанак антифашистичких снага и реакције усташке државе, као и италијанског окупатора који је истиснуо НДХ са подручја Старог Раса. На крају је др Живковић приказао последице усташке страховладе, која се ослањала на домаће муслимане као “Хрвате“ који су тражили да буду део НДХ, што је због злочина према Србима поизвело велики расцеп између муслимана и православних Срба и претворило се у вишегодишњи међусобни окршај са елементима верског рата.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-odrzana-promocija-knjige-nezavisna-drzava-hrvatska-u-srbiji-1941/