(ВИДЕО) ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ОПШТИНЕ ПАЛАНКА

Председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, одржао је данас, другу седницу Савета за безбедност,у проширеном саставу, којој су присуствовали и представници образовних установа на територији општине Смедеревска Паланка.

Седница је сазвана на иницијативу полицијске станице Паланка, а разлог је да Савет за безбедност процени ситуацију у којој се све чешће јавља појава насиља код младих, на улицама, кафићима, у ноћним сатима, а повод је случај у Великој Плани који је резултирао смртним исходом.

Будући да је брига за децу и младе, приоритет државе, друштва, локалне заједнице и свих меродавних чинилаца у систему који морају бити укључени у овај друштвени проблем, вршњачког, као И других облика насиља код младих, покренута је иницијатива за изменом и допуном Одлуке о распореду радног времена .

На седници је истакнуто да након анализе стања, када је реч о јавном реду и миру на подручју општине Смедеревска Паланка , у ужем центру града, од укупног броја извршених прекршаја и кривичних дела са елементима насиља, већина  случајева догодила се у раним јутарњим сатима од стране лица која су под утицајем алкохола. У току 2019. године, утврђено је да су прекршаји извршени , у већини случаја, у угоститељским објектима и на улици испред угоститељских објеката, и то у дане викенда. Чланови Савета једногласно су прихватили иницијативу за Предлог Одлуке о промени Одлуке радног времена угоститељских објеката на територији општине Смедеревска Паланка. Предлог одлуке подразумева смањење радног времена свих угоститељских објеката, петком и суботом од 06:00 до 00:00, осталим данима од 06:00 до 23:00, ноћни клубови од 21:00 до 02:00 часа. Овај предлог упућен је члановима Општинског већа на разматрање. Уколико чланови прихвате предлог, он ће бити прослеђен Скупштини на усвајање.

Такође смо предложили да се на свим малопродајним објектима, трафикама, маркетима, бензинским станицама, забрани продаја алкохолних пића од 22:00 часа, свим данима. На овај начин желимо превентивно да делујемо на негативну појаву нарушавања јавног реда и мира као и на евентуално извршење кривичних дела, рекао је председник општине, Никола Вучен

На седници је формирана Радна група коју ће чинити, поред представника Министарства унутрашњих послова полицијске станице у Паланци и представници образовних установа, родитељи и ученици. У наредном периоду у ужем и ширем центру града биће појачано присуство полицијских службеника. Председник општине, Никола Вучен, најавље да је ово почетак озбиљних мера, да је ова седница прва у низу, како би децу и младе заштитили и правовремено ситуацију ставили под контролом надлежних институција, као и то да родитељ представља најважнију карику у сарадњи превентивно уведених мера .

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-odrzana-sednica-saveta-za-bezbednost-opstine-palanka/

1 comment

    • Aleksa on 11/02/2020 at 19:57

    Tuca ce biti i kada se vreme rada ugostiteljskih objekata vikendom bude ogranicilo, a i kada se bude zabranila prodaja alkoholnih pica posle 22:00. Ako stvarno zelite da sprecite incidente petkom i subotom uvece, angazujte 5 policajaca koji ce da vode racuna da ne izbije neka tuca. Samo prisustvo policajaca ce da spreci 90% potencijalnih sukoba. Ovim predlogom necete nista da sprecite.

Komentari su onemogućeni.