(ВИДЕО) ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“ ОБЕЛЕЖИЛА СВЕТСКИ ДАН ПЛАНИНА

У  ОШ „Олга Милошевић“, која је учесник пројекта Еко школа, обележен је Међународни дан планина. Да би указали на значај планина, ученици осмог разреда су са својом наставницом географије Данијелом Радојичић припремили једно едукативно предавање за ученике 5. разреда, у холу школе. Њима су се придружили и чланови Планинарског клуба „Јасеница“ који су упознали ђаке планинарењем и активностима којима се овај клуб бави.

Међународни дан планина обележава се од 2003. године са циљем упознавања шире јавности са планинским подручјима, њиховим вредностима и проблемима.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 11. децембар почев од 2003. године, као Међународни дан планина.

Ова одлука резултат је успеха Међународне године планина, која се обележавала 2002., на предлог Уједињених народа, будући да је помогла повећању глобалне свести о важности планина, успостављању националних одбора у 78 земаља те јачању савеза кроз промоцију стварања Међународног партнерства за одрживи развој у планинским подручјима, познат као „Планинска сарадња“ (Светски састанак о одрживом развоју, Јоханесбург 2. септембра 2002.). ФАО (Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација) била је задужена за координацију Међународне године планина, а одређена је и као водећа агенција за обележавање Међународног дана планина.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-os-olga-milosevic-obelezila-svetski-dan-planina/