(ВИДЕО) ОСНОВАН ОДБОР ЗА ПРОУЧАВАЊЕ ЛИКА И ДЕЛА ФЈОДОРА ФАРАФОНОВА

У општини Смедеревска Паланка, 9. маја, формиран је Одбор за обележавање имена и дела Фјодора Фарафонова – Тоше Руса.

Реч је о руском официру и уметнику, који је после Октобарске револуције емигрирао 1920. године у Србију. Живећи у Србији осликавао је православне цркве и манастире у Шумадији и Браничеву.

Kапетан Руске царске војске оставио је неизбрисив траг у културној заоставштини нашег краја. Фјодор Фарафонов је сахрањен на Азањском гробљу.

Чланови Организационог одбора за расветљавање, проучавање и обележавање лика и дела Фјодора Фарафонова – Тоше Руса су: Драгољуб Јанојлић (председник), новинар у пензији, књижевник Петар Батинић (потпредседник), докторанд на Технолошко-металуршком факултету у Београду, Ирена Поповић (секретар), директорка Библиотеке „Милутин Срећковић“, Ирена Живановић (записничар), радник општинске управе, Родољуб Станимировић, заменик председника СО Смед. Паланка, др Павле Павловић, неуропсихијатар у пензији, др Ана Милошевић, историчар уметности, Бојан Никосавић, одборник у СО Смед. Паланка, Милован Петровић, члан Удружења књижевника у отаџбини и расејању.

Донета је одлука да се пошаље допис Епархији Шумадијској, да одреди једног члана одбора из редова Црквене општине Смедеревске Паланке и Амбасади Руске федерације да одреди једног члана Организационог одбора

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-osnovan-odbor-za-proucavanje-lika-i-dela-fjodora-farafonova/