(ВИДЕО) ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ДОБИЛЕ КУЋУ У СТАРОМ СЕЛУ

Удружење особа са церебралном и дечијом парализом „Воља за животом“ из Велике Плане је пружалац услуга из социјалне заштите. Имајући у виду важност деинституционализације и развоја механизма подршке за самостално становање уз асистенцију, уз подршку многобројних донатора успели су да добију и адаптирају кућу која ће бити намењена за услугу Становање уз подршку за особе са инвалидитетом.

Сврха услуге је обезбеђивање услова и подршке да особе са инвалидитетом живе у природном окружењу, на максималном нивоу самосталности и интеграције, чиме се спречава институционални смештај лица са инвалидитетом.

Становање уз подршку у заједници од кључне је важности како би се поштовала људска права особа са инвалидитетом и на тај начин им се омогућило пуно учешће у друштвеном животу.
Имајући у виду на финансијски статус већине особа са инвалидитетом, односно на зависан положај од стране чланова породице и честу изолованост у заједници,

Објекат симболично назван „Кућа сунца“ свечано је отвборен 12. новембра у Старом селу, уз пригодан програм и захвалност бројним спонзорима, донаторима и људима добре воље, који су помогли и донирали значајна средства за њену адаптацију.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-osobe-sa-invaliditetom-dobile-kucu-u-starom-selu/