(ВИДЕО) ОСВЕШТАНА ВОДА У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ПАЛАНЦИ

Српска православна црква прославила је Богојављење, 19. јануара,  празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповедање хришћанске вере.У свим храмовима је освештана Богојављенска вода, а тако је било и у цркви Светог Преображења Господњег у Паланци, где се окупио велики број верника.

Са светом водицом освећеном уочи славе треба замесити славски колач. Што се пак тиче водице која се освећује уочи Васкрса, њу можемо у току поста да узимамо свако јутро по мало пре јела, и да тако буде утрошена. „Она се управо и освећује са тим циљем, да бисмо свети велики празник Васкрсења Христовог дочекали у освећеним домовима, али и са освећеним душама својим као храмовима Духа Светога, чему побожно коришћење свете Водице итекако доприноси“.

Света водица се може чувати неограничено време, јер не губи своју освећујућу благодат и не квари се. Уколико се из неког разлога Богојављенска водица не утроши током године, а стигне нова освећена вода, онда се, по народном обичају и црквеном предању, тај остатак може сасути у бунар, реку или цвеће – тамо где неће бити изложена гажењу или обесвећењу.

Но, најприродније би ипак било да света водица буде употребљена током године, па и доцније, иако је нова вода већ стигла. „Сваки свештеник – вели св. Јован Шангајски – дужан је да се побрине да буде освештано довољно водице за цркву, како би је током читаве године било довољно за сваку потребу и свакоме ко је затражи, док су парохијани дужни да на Богојављење набаве водицу за читаву годину, па чак и зато да би је чували наредних година“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-osvestana-voda-u-hramu-svetog-preobrazenja-gospodnjeg-u-palanci/