(ВИДЕО) ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „КОНТРАПУНКТ 3“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

У Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба „Kонтрапункт 3“ Влатке Kавалир Жугић и Зорана Жугића.Из текста каталога:
Назив изложбе KОНТРАПУНKТ 2 :
Влатка и Зоран су сликари и животни сапутници, који су се упознали на студијама сликарства у Паризу. Од тада живе и раде заједно , задржавши сваки своју индивидуалност у уметности.
Физичке ствари су нестале из предела апстракције Влатке Kавалир Жугић. Ти апстрактни “предели” испуњени су хоризонталним „тракама“ боје или особеним геометријским облицима који, чини се, као да се узајамно ослањају једни на друге градећии структуру простора слике. Лазурни потези наноса четкице доприносе општем хармоничном и усклађеном тоналитету слика. Kолористички баланс доминантних тамних тонова сиве, црне, смеђе, и плаве стварају утисак мира и спокоја, али у исто време и живости, набоја, неке зачудне енергије утиска покрета у слици. Свака ,на тај начин, саздана слика, „памти“ сликаркин интимни доживљај нудећи посматрачу прилику да види и осети импулсе њених светова, заправо особену уметничину ескапистичку ликовну визију. Управо тај однос према стварности чини једну од посебности њеног сликарства као уметности, чак ону пресудну одлику по којој се издваја од свега осталог. Посматрач ту неотуђиву духовну својину слике, тај “траг” који се опире именовању о коме говори француски филозоф и семиотичар Ролан Барт, проналази и стално изнова открива. Влатка је рођена у Вировитици . Сликарство је студирала и дипломирала на “Ецоле Натионал Супериеуре дес Беауx Артс”” у Паризу. Живи и ради у Земуну. Излагала је у земљи и иностранству.
Бранка Милутиновић , кустос изложбе
Зоран Жугић свој сан не слика, него у њему живи.Ја се у присуству ових слика осећам свечано, таман толико колико би се свако, неук или учен, осећао у близини неког сакралног предмета. И нико више није исти пре и после гледања ових слика. Оне, заправо, измичу интелектуалном ишчитавању, и од човека траже само доживљај у најчистијем смислу.
Оно што овај уметник нуди посматрачу, толико је немогуће, да мора бити стварно.
Само чисто биће може ходати кроз овакве пределе, отуда некажњиво доносити облике и светлост који нигде не постоје – а при том остати читаво.Стога сам склон да поверујем како је Жугићев идентитет двојан, те да он води два различита живота, који се међусобно преплићу без последица.
Ово је мисија у којој је један добри човек изабран као гласник из паралелног света, да нам открије ендемичне форме, да изврши вивисекцију свега постојећег, да нам покаже како изгледа пут ка интегралној слици. Стога је самородан, непоновљив, проницљив и монструозно снажан сликар.
Ја се, дабоме, овде нећу освртати на могуће везе и асоцијације према било којим уметничким правцима. Све је у претапању и свему се могу наћи корени. И ничега нема новог под капом небеском. А опет – све је непоновљиво, поштено, све плива у перманентном изненађењу, спектакуларно и опчињавјуће. Шта један сликар може пожелети више? Гледајући ове слике видимо један застрашујући рад, мицелијумске трансформације разгранате у детаљне форме, које прете да напусте тесне димензије сликарског платна. Оваква инспиративност и богатство толико су обилати, да не могу стати у један радни људски век. Нека је Бог на помоћи његовој души и нашим очима. И нека је благословен дан када се овај скромни човек одлучио на такву работу.

Посетиоци изложбу могу погледати до 6. јула.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-otvaranje-izlozbe-kontrapunkt-3-u-galeriji-savremene-umetnosti/