(ВИДЕО) ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПАЛАНЧАНКЕ КРИСТИНЕ ПИРКОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ „ЛУЦИДА“ У БЕОГРАДУ

Изложба под називом „Хуманиора“, уметнице Kристине Пирковић из Смедеревске Паланке, је отворена 3. марта у Галерији „Луцида“ у Београду и биће отворена до 27. марта 2020. године.

– Ако бисмо укупан крајњи утисак и садржајност радова резимирали називом Хуманиора (лепе вештине које човека чине човеком; основ сваког племенитијег васпитања духа и срца), онда верујемо у достизање мира, постојање племените и хумане егзистенције, коју Kристина ненаметљиво предлаже.

Искорак који Kристина прави у односу на досадашњи рад је промена идејног и тематског фокуса, који је сада усмерен на световне теме. Она се приближава проблематици и промисли егзистенцијалне филозофије. Иако у првом плану наративна структура и даље кроз поједине сцене цитира Библију, митологију, ипак, оставља простор за другачија, произвољна, супротна или бар атипична, читања иконографије.

Дидактичка намера о неговању скромности код човека спроведена је кроз цртеж и слику Вавилон, илустрација библијске теме, овде је повод за разговор о превазилажењу ега, сујете, дрскости у свакодневним животним ситуацијама, како бисмо освестили и достигли духовне вредности, а одустали од стрмих степеница које воде до строго материјалних циљева и остварења.Симболика темпоралних мотива (кућице, столице) испитује феномен самоће, као и рад Прича о нестајању И и ИИ. Услед болних одлазака, након тешких напуштања, ко или шта је оно што остаје? Играчке евоцирају детињство и све оно детиње и невино, већ изгубљено, а увек актуелно и пожељно. Представе животиња носе универзалну симболику бастијалног и дивљег у човеку, не задржавајући се на индивидуалној типологији значења сваке појединачно – каже Мира Вујовић, историчар уметности.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-otvaranje-izlozbe-palancanke-kristine-pirkovic-u-galeriji-lucida-u-beogradu/