(ВИДЕО) ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПЕРГАМЕНТ КОНЦЕРТИНА ЛЕТ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

У Галерији савремене уметности, у Смедеревској Паланци  синоћ је свечано отворена изложба „Лет“. Пергамент Србија – књига уметника пергамент концертина „Лет“. Ауторски пројекат међународне културне сарадње мр Лепосаве Милошевић Сибиновић.

Вече су уприличили својим доласком гости из Амбасаде Мексика. Том приликом публику је поздравио Отправник свих послова Амбасаде Мексика господин Хуан Роберто Гонсалез Рамирез (Juan Roberto González Ramírez).

Илузија покрета у простору, без слободног пада и освртања на законе Земљине теже заокупљала је човека од давнина. За разлику од ваздухопловних аналитичара, сликарима је допуштена илузија. Покушај изласка из загарантованог простора, макар на кратко ако дуже и даље није могуће, јесте померање граница слободе.

Жудња за крилима, физичким и менталним уткана је у снове. Форматиране подлоге пергамент књига у облику хармонике стављене су на креативно располагање позваним уметницима са задатом темом Лет.

Ауторски међународни континуирани пројекат „Пергамент Србија – Kњига уметника пергамент концертина“ траје од 2000. године и до сада је представљен на 63 поставке у земљи и иностранству.
Препознајући небо као поље медитације, лет може да измести делатност из материјалног света. Модерна филозофска бајка Ричарда Баха „Галеб Џонатан Ливингтон“ метафора је о летењу као процесу трагања, перманентног учења као и оживљавање ранијих искустава која су била занемарена. Тај лет није лудост, ни трагање за храном. Речи писца „Небо није ни место ни време. Небо је савршенство“ урезане су у форму тела галеба у књизи „Лет“.

Мада су сви аутори радили на исту тему, различитост личних поетика потврдила је неисцрпност уметничких рефлексија. Инспирисали су се митовима и легендама (Нике, Икар), инсектима и птицама, галебом Џонатаном, разним летећим направама, уздизањем духовних вредности. Ликовношћу ортографије „Песмом о лету“ бави се Мариса Боуљоса, док Божидар Плазинић акцентује језичке симболе духовних вредности и уздизања. Лептири Есмералде Тобон и Наталије Диас раширили су крила на хармоника књигама, оригами птице Диане Моралес јесу симболична молитва.

Гордана Олујић бави се старим летилицама, а Мирјана Томашевић и Селиа Мехнерт трансформацијом летећих облика. Лилиан Малбашић сместила је наративну композицију у контекст абориџинске експресивности духовних светова племена изражених поентилистички. Ана Мариа Гровер, актуелни становник САД-а, радом „Лет милосрдног анђела“ одражава трауму НАТО бомбардовања у Београду које је доживела као девојчица 1999. године.
Учествују уметници из Србије, Аустралије, Бугарске, Египта, Француске, Хрватске, Kубе, Мексика, Русије, САД, Словеније, Португала и Србије.

Лепосава Милошевић Сибиновић рођена је у Чачку 1950. године. Дипломирала је вајарство на Академији примењених уметности у Београду 1974. године, где је похађала постдипломске студије. Магистрирала је на вајарском одсеку Националне академије „Сан Карлос“ у граду Мексику 1980. године. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Аутор је око 100 самосталних изложби, домаћих и међународних ауторских пројеката, учесник је око 500 колективних изложби, добитник је 38 награда и признања (Награда Министарства културе за изузетан допринос култури Републике Србије, Награда за животно дело). Аутор је међународног континуираног пројекта „Пергамент Србија – Књига уметника пергамент концертина“. Дела јој се налазе у бројним колекцијама (Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Музеј модерне уметности у граду Мексику). Бави се скулптуром, сликарством и ауторским пројектима. Живи и ради у Београду.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-otvaranje-izlozbe-pergament-koncertina-let-u-galeriji-savremene-umetnosti/