(ВИДЕО) ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПОРТРЕТА И КАРИКАТУРА БОГОЉУБА ЈАНАЋКОВИЋА

У Галерији Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“ на Kолонији у суботу, 24. октобра, отворена је изложба портрета и карикатура Богољуба Јанаћковића, сликара из Смедеревске Паланке.

На сликама, које су рађене техником  пастела, смеше нам се углавном позната лица из јавног живота Србије а већим делом из Смедеревске Паланке. Међу гостима на отварању је било и пуно оних који су красили зидове галерије, тако да смо на лицу места могли да се уверимо у маестралне потезе уметника, који нам је дочарао карактере и особине ових ликова на папиру.

Наш писац и књижевник Слободан Тодоровић о Јанаћковићевом раду каже: „Најстарији портрети сликарске технике, кажу зналци, потичу још из времена кад су се писала јеванђеља Новог завета, као својеврсни мостови између векова.
Портретисану ликовну форму Богољуба Јанаћковића карактерише суживот са говором очију, лица, одлутаног погледа умишљености, тајанства, спокоја… Самим тим избор израза за уметника је веома строг, из дуба карактера личности, која позира, а и форма је такође веома прописана. Сликати испред одабраног лика подразумева и опажање светлости у односу на човека и њену превласт у простору. Импресија севне у датом тренутку и тад би је требало уловити. Док стојимо испред лица жена, мушкараца и деце наслућујемо свесну енергију уметника која је уткана да нам се потанко што више објасни. Све до реалности личности. То би, свакако наличило да је између сликара, његовог потеза и позера васпостављен посебан духовни однос којег сликар, кадикад, није потпуно свестан.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-otvaranje-izlozbe-portreta-i-karikatura-bogoljuba-janackovica/