(ВИДЕО) ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ НА МОРУ“

Након дуже паузе, синоћ је у Галерији савремене уметности свечано отворена изложба графика „Свети Василије на мору“ аутора Вељка Михајловића, пред верном публиком.

Циклус графика „Свети Василије на мору“ садржи 28 графика које дочаравају атмосферу и изглед старог манастира, унутрашњости, спољашњости и природе која га окружује. Утврђење или пирг Светог Василија, који се налази на морској обали са отворене источне стране светогорског полуострва, недалеко од Хиландара, вековима се одупире морским таласима али је и знатно оштећен том вековном борбом. Пирг је саградио краљ Милутин почетком 14. вијека, док је цркву Светог Василија саградио његов син Стефан Дечански.

Боравећи много пута, још од студентских дана на Светој Гори, сликар Вељко Михајловић је пожелео да овековечи изглед и атмосферу Светог Василија а у исто време, да помогне његову заштиту и обнову. По благослову хиландарског игумана Методија и уз гостопримство монаха Данила, господин Михајловић је боравио 2013. године у Хиландару бележећи скицама и цртежима изглед и амбијент старог утврђења, стварајући предложак за будуће графике.

Поштујући све мере предострожности због пандемије COVID-19 изложбу можете погледати до 6. јуна.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-otvorena-izlozba-sveti-vasilije-na-moru/