(ВИДЕО) ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ УЧЕСНИЦИ ПРОЈЕКТА „ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ ДОК НЕ БУДЕ КАСНО“

Пројекат „ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ! ДОК НЕ БУДЕ КАСНО.“ који реализује УГ „Свет речи“ из Велике Плане у сарадњи са дванаест школа из десет општина у Србији, представља освешћивање становништва о породичном и родно заснованом насиљу.

Овај проблем је веома заступљен, па је Паланачка гимназија радо прихватила сарадњу са УГ „Свет речи“ на подизању свести грађана и реаговању када се сусретну са оваквим видом насиља. Пројекат је конципиран тако што су ментори и ученици, вршњачки едукатори , из свих десет општина заступљених у пројекту прво прошли једнодневну обуку, а онда су у својим општинама реализовали по десет радионица по школама, где су се трудили да што више приближе овај проблем младим и да их подстакну на борбу против породичног и родно заснованог насиља.

Двоје ментора из Паланачке гимназије, професор информатике Жарко Караџић и професорка српског Ивана Лукић су уз петоро вршњачких едукатора из поменуте образовне установе одржали радионице на ову тему у Паланачкој гимназији, као и у неколико основних школа.

После одржаних радионица, уследила је трибина у Свечаној сали Паланачке гимназије где се о овом проблему разговарало са људима из различитих институција које се у послу сусрећу са проблемом насиља у породици.

Пројекат је завршен у уторак 19. јуна акцијом дељења балона и флајера у главној улици нашег града, што је изазвало велику пажњу пролазника који су о овом проблему поразговрали са гимназијалцима који су им поклонили балон са поруком“Зауставимо насиље“. Пројекат је подржан од Екуменске иницијативе жена из Омиша. Ово је био само један од много пројеката које већ годинама Паланачка гимназија реализује са УГ“Свет речи“ из Велике плане.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-palanacki-gimnazijalci-ucesnici-projekta-pet-do-dvanaest-dok-ne-bude-kasno/