(ВИДЕО) ПАЛАНАЧКИ РОМИ ПРОСЛАВИЛИ ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК ТЕТКА БИБИЈУ

Православни Роми из Смедеревске Паланке прославили су заштитницу своје деце, исцелитељку Бибију, коју зову и Бибијаку или тетка Бибија.

Уз богату славску трпезу и у добром расположењу, у Ромском насељу у Кајмачаланској улици, слављеници су дочекали своје госте Николу Вучена председника општине Смедеревска Паланка са сарадницима, Здравка Симић члан Општинског већа, Јелена Јовановић посланица у Скупштини АП Војводине и Дејан Влајковић генерални секретар Националног савета Ромске националне мањине.

Пресесецању колача присуствовао је домаћин овогодишње славе Миливоје Дидановић и велики број припадника ромске националности који обележавају овај традиционални празник. Овом приликом Дидановић је колач предао домаћину славе за следећу године а то је Далибор Јањић.

Празник је прослављен у добром расположењу, а најрадоснији су по правилу били малишани.

Сваке године Роми прослављају исцелитељку Бибију, која је по предању била жена која је штитила и лечила децу од болести.Празник се обележава четири недеље пре Великог петка и одређује се према Ускрсу, на дан када је Адам учинио грех и убрао плод са дрвета сазнања добра и зла. Роми на дан славе, након службе у православној цркви, до куће домаћина иду у поворци носећи колач и свеће, и узвикујући: „У здравље Бибијо!“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-palanacki-romi-proslavili-tradicionalni-praznik-tetka-bibiju/