(ВИДЕО) ПАЛАНАЧКИ СУБНОР ОБЕЛЕЖИО ДАН БОРАЦА

Делегација СУБНОРА и ОО Пензионера је полагањем венаца на бисте Свете Ђорђевића и Радмиле Шишковић обележила 4. јул Дан бораца. 

Такође су венци положени и на спомен обележје у центру Азање. Тамо су венце положили поред ОО СУБНОР и Савет месне заједнице као и друга удружења и организације.

Дан бораца, који је називан и „празник устанка народа Југославије“, обележавао је годишњицу седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка.

На истој седници Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржаној у вили Владислава Рибникара С., Политбиро је одлучио формирати Главни штаб НОП-а за Србију , касније Главни штаб НОВ и ПО Србије.  Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј „4. јули „.

 Дан бораца је за државни празник проглашен 26. априла 1956. године и прослављао се сваке године у читавој земљи. После распада СФР Југославије, постао је државни празник Савезне Републике Југославије, али се касније обележавао само у Србији. Укинут је 2001. године одлуком Владе Србије. Празник се и данас, незванично, прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-palanacki-subnor-obelezio-dan-boraca/