Početna » (ВИДЕО) ПЈЕР КОШАР АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ И АРНО ГУЈОН ГОСТИ СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

(ВИДЕО) ПЈЕР КОШАР АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ И АРНО ГУЈОН ГОСТИ СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

Посета Пјера Кошара, амбасадора Француске у Србији, и Арноа Гујона, директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, општини Смедеревска Паланка, мотивисана је обостраном жељом да односи, града Гренобла и Паланке, буду обновљени и продубљени, на економском и културном плану.Пре 97 година, након посете градоначелника Пола Мистрала Смедеревској Паланци, у саставу делегације која је боравила у Србији, Гренобл и Паланка развијали су истински братске односе, успостављајући сарадњу, од економије до културе, а последња посета делегације Смедеревске Паланке овом француском граду била је 1974. године.
Са амбасадором Кошаром и господином Гујоном,  положили смо венце и поклонили се  борцима француске ексадриле, код спомен обележја у парку, а затим смо открили спомен плочу, у Француској улици, која је добила то име после посете делагиције ове земље Паланци, 1926. године.
Централни догађај посете амбасадора Француске било је отварање изложбе, „Музика пријатељевих корака“, у паланачком Народном музеју. Ова изложба, говори о пријатељству Француске и Србије, односно Гренобла и Смедеревске Паланке, које и у наше време има посебно значење.
 Смедеревска Паланка је јединствен пример, не само у нашој земљи, него и у региону, да један овако мали град у срцу Шумадије, негује овако искрено сећање на једно велико пријатељство два народа.
У наредном периоду радићемо на  јачања билатералних веза француског и српског града, и ускоро ће уследити међусобне посете делегација Паланке и Гренобла.
Посета француског амбасадора и отварање изложбе, чине део програма Манифестације Културно лето у Смедеревској Паланци, која се одржава уз помоћ Кабинета председника Репубике, и велику помоћ Исидоре Ралић, а која је привукла велику пажњу, разноврсним и квалитетним програмом.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept