(ВИДЕО) БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА КУДРЕЧУ У ПАЛАНЦИ

У организацији удружења „Часни крст“ из Смедеревске Паланке у недељу на Богојављање, одржана је манифестација пливања за Часни крст.

 

Ово је трећа година заредом да се овај догађај организује на језеру Кудреч у Паланци, а како је потврдио за наш портал  Милош Ђурђевић, председник удружења „Часни крст“, учествовао је 31 пливач међу којима су биле и две жене, док два пријављена учесника нису прошла лекарски преглед због здравственог стања тј. прехладе коју имају.

Пливање за Часни крст традиционално је почело литургијом у Цркви Свете Петке а потом је од 11 часова литија кренула преко бране на Кудречу и пливачи су добили благослов пре уласка у воду, чија је температура била само 1 степен. Учесници овог такмичења су сви заједно препливали 33 метра са обале и сви заједно целивали Часни крст и тако сви постали победници.

Обележавању великог православног празника Богојављења присуствовао је и Никола Вучен председник општине Смедеревска Паланка, као и стотине паланчана који су дошли да подрже храбре пливаче.

Богојављењем се обележава успомена на дан када је, према предању, Јован Крститељ у реци Јордан крстио Исуса, и када се Бог јавио у виду голуба и гласа: „Ово је Син мој и њега послушајте“.

Тај тренутак представља објављивање Богочовека и Христа као месије.

У свим православним црквама се освештава вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-plivanje-za-casni-krst-na-kudrecu-u-palanci/